voor 12 broodjes
|
|
Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap van 1 helft uit (de rest heb je niet nodig).
Meng de geraspte schil, het sap van de halve sinaasappel, eventueel de likeur, cranberries, rozijnen en de krenten in een kleine kom.
Bedek met plastic folie en laat staan.
Bereiding met broodbakmachine:
Meng het meel, de gist, de suiker en ¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat in de kom van de broodbakmachine.
Voeg een halve theelepel zout toe (niet op het gist) en voeg de boter in kleine blokjes toe.
Klop het ei met de warme melk los in een maatbeker en giet het bij het bloemmengsel.
Zet de machine op de deegstand en laat kneden en rijzen.
Bereiding met de hand: meng het meel, de gist, de suiker en de nootmuskaat in een grote kom of op het aanrecht.
Voeg een halve theelepel zout en de boter in blokjes toe.
Wrijf de boter met je vingers in het bloemmengsel.
Klop het ei los met de warme melk en giet op het bloemmengsel.
Roer met een mes door elkaar en gebruik dan je handen om het tot een zacht deeg te kneden.
Bestuif een werkblad met bloem en kneed het deeg een paar minuten, voeg alleen meel toe als het echt te plakkerig wordt (te veel meel maakt het eindresultaat droog).
Vet een kom in met wat zonnebloemolie, leg het deeg erin en draai het om, zodat het overal bedekt is met een laagje olie.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
Vet een grote ovenschaal in met boter en beleg met bakpapier.
Beleg een werkblad met een groot stuk bakpapier, bestuif lichtjes met bloem.
Leg het gerezen deeg op het bakpapier en rol het uit tot het ongeveer een grootte van 70 x 18 centimeter heeft.
Bestuif een werkblad met poedersuiker en rol de marsepein uit tot een strook van ongeveer dezelfde grootte (in ieder geval dezelfde breedte).
Leg op het uitgerolde deeg.
Hak de walnoten grof en roer door het rozijnenmengsel.
Verdeel het rozijnenmengsel over de laag marsepein heen.
Rol het deeg vanaf de horizontale kant strak op.
Snij de uiteinden eraf en verdeel de rest in 12 stukken.
Draai ze om en zet ze in de ovenschaal.
Bedek de schaal losjes met plastic folie en laat nog eens een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Bak de broodjes 15 – 20 minuten of totdat ze goudbruin zijn.
Smelt de 30 gram roomboter en bestrijk de broodjes ermee.
Bestrooi met poedersuiker.