voor 30 personen
|
|
Het begint met de bodem
Vermaal de maanzaad.
Dat is een aparte hobby.
Er zijn maanzaadmolens.
Je kunt een vijzel gebruiken.
Wij deden het als volgt: we hebben de maanzaad een twintig minuten gestoomd en daarna in de keukenmachine gemaald.
Het begon wittig te worden, d.w.z.
maanzaadjes gaan of zijn kapot.
Neem een ruime pan en kook daarin de 1½ liter melk.
Vuur uit of van het vuur.
Roer de griesmeel erdoor en dan de suiker en het gemalen maanzaad.
Vervolgens de drie eierdooiers.
Weer even opkoken en af laten koelen (schep over in een brede kom).
De drie eiwitten in een vetvrije kom stijf slaan en door de maanzaadgriesmeelpudding vouwen.
Taart componeren
Vet een ruim bakblik/ovenblik/kleine braadslee in of bekleed met bakpapier.
Verspreid het deeg over de bodem (rol desgewenst wat uit).
Verspreid de vulling erover.
Maak de topping door met de vingers de boter in de bloem-met-suiker, kaneel en vanillemerg tot korrels te mengen.
Verspreid dit gelijkmatig over de taart.
Één bron raadde aan de te bakken taart een kwartier in een lauwwarme oven te zetten.
Op 50 °C.
We hebben het gedaan en het geheel rees nog iets.
Tot boven de rand.
Bakken
Bak de taart af in een op 180 °C voorverwarmde oven.
Ongeveer een half uur.
De ene oven is de andere niet: wij hebben uiteindelijk de temperatuur iets verhoogd om een mooie bruine bovenkant te krijgen.
De taart is stevig genoeg om hem met omkeren – en weer omkeren – uit de braadslee te krijgen.
Heel erg mooi.
Je snijdt de taart – zoals wij die hebben vormgegeven – in stroken en de stroken in plakken.
Vooral niet te dikke plakken. 🙂
De volgende dag
Afgekoeld in de koelkast is het nog lekkerder.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Opmerkingen
De hoeveelheden die wij aangeven is ideaal voor als u een kleine menigte – toch wel zeker 30 mensen – iets bijzonders wilt geven. Want snijdt vooral geen grote stukken af.
Het grootste probleem is de maanzaad klein te krijgen.
Sommigen zeggen: malen in de keukenmachine.
Dat hebben we geprobeerd, maar het hielp weinig.
We lazen dat maanzaad ook te stomen is: we hebben de maanzaad een twintig minuten gestoomd en daarna in de keukenmachine gemaald.
En ja, het begon wittig te worden, d.w.z. maanzaadjes gaan of zijn kapot.