Zweedse Lussekater

    • saffraandeeg
  • 50 g gist
  • 150 g boter
  • 0,1 g sargolsaffraan
  • 50 cl melk
  • 1 ei
  • 15 cl kristalsuiker
  • 0.5 theel. zout
  • ca. 1 kg (tarwe)meel
    • afwerking
  • 1 ei
    • garnering
  • rozijnen

Verkruimel de gist in een kom en smelt de boter in een steelpan.
Giet de melk bij de boter en verwarm dit tot ongeveer 37 °C (handwarm).
Giet een deel van het melk/boter mengsel bij de gist en beweeg met de kom tot de gist is opgelost.
Voeg de rest van het melk/boter mengsel, de saffraan, de suiker en het zout toe.
Roer dit door.
Doe daarna, in kleine delen, het meel erbij en kneed steeds goed door: voeg net zo lang het meel toe tot het deeg loslaat van de beslagkom en het lekker kneedbaar is.
Laat de deegbol ongeveer 30 minuten rusten in de kom met een handdoek eroverheen.
Haal het deeg na ongeveer een half uur uit de kom en leg hem op een werkblad waar je wat meel overheen hebt gestrooid.
Kneed het deeg nogmaals goed door tot het mooi gaat glanzen.
Deel het deeg in vijf delen en daarna ieder deel in 10 delen.
Rol ieder deel uit tot een rolletje en vorm er een saffraanbroodje van.
Leg de broodjes op een bakplaat en druk er een rozijntje in.
Laat de broodjes onder een theedoek verder rijzen tot ze ongeveer dubbel zo groot zijn (ca. 20 minuten).
Bestrijk de broodjes met ei voor ze de oven in gaan.
Bak de broodjes in een voorverwarmde oven in ca. 8 minuten op 225 °C.

Tip
Laat de broodjes afkoelen onder een keukendoek!

Bron: Iris van Scheppingen
Bron: Saffraan, het heilzame kruid

Terug