Kweeperensnoepje

Kweeperensnoepje

  • 1 kg kweeperen
  • ongeveer 600 g suiker
  • 1 citroen, sap en schil
  • ½ theel. kaneel
  • 1 mespunt kruidnagel, gemalen
  • 1 snufje kardemom
  • 10 cl appelsap, of water

Was de kweepeer, wrijf het dons eraf en snij het fruit in stukjes.
Ontpitten is niet nodig omdat de kweeperenpuree door een zeef gaat.
Doe het gesneden fruit in een pan met het citroensap, -rasp en appelsap, breng aan de kook en laat op een laag vuur sudderen.
Na ongeveer 45 minuten zijn de kweeperen zacht.
Giet de kweeperenpuree door een zeef.
Breng de kweeperenpuree en suiker (1:1) met de kruiden langzaam aan de kook in een pan.
Kook al roerend tot de suiker is opgelost en het mengsel dieprood is (ongeveer 1 uur).
Het mengsel is klaar als dikke druppels van de houten lepel vallen en de bodem van de pot zichtbaar is tijdens het roeren.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Spreid de iets afgekoelde, warme massa ongeveer 2 cm dik uit op het papier.
Zet de plaat in de oven, droog 3 tot 5 uur op 50 °C.
Haal het uit de oven, keer het kweepeermengsel, verwijder het papier, droog het opnieuw 2 tot 3 uur op 50 °C tot het leerachtig en elastisch is.
Snijd het kweepeergebak in diamanten of blokjes (bestrooi met suiker indien nodig).
Leg het kweepeergebak tussen bakpapier in een bakvorm en sluit deze luchtdicht af.
Op deze manier verpakt is dit snoepje een jaar houdbaar.

Bron: kraut &rüben

Terug