Koffiebroodjes

voor 20 porties

  • 500 g bloem
  • 25 g gist
  • 200 g water
  • 50 g ei
  • 8 g zout
  • 100 g suiker
  • 50 g boter
  • 500 g toerboter
  • 250 g melk 3%
  • 25 g custard
  • vruchten
  • 150 g abrikozenj am

De toer boter alleen uit de koelkast gebruiken, niet op kamertemperatuur.
Water en 50 gram boter tot handwarm verwarmen.
Gist en 50 gram suiker in het water oplossen.
Dit 10 minuten laten staan.
Bloem met zout vermengen.
Ei en het gistwater met de bloem mengen tot een deeg.
Deeg uitrollen tot een lap van 30 x 60 cm.
Toer boter tussen plastic platdrukken tot een lap van 30 x 40 cm.
Plastic verwijderen en boter op het deeg leggen zodat er aan een zijde 20 x 30 cm deeg vrij blijft.
Het vrije stuk deeg eerst over de boter leggen.
Dan de ⅓ deeg met boter daar weer overheen leggen = 30 x 20 cm deegstuk.
Afgedekt, 30 minuten in de koeling laten rusten.
In de rusttijd ondertussen de gele room koken.
Rest suiker met custard mengen.
75 g van de koude melk erdoor roeren tot een papje.
Rest melk aan de kook brengen.
Kokende melk door papje roeren.
Terug in de pan en 3 minuten laten koken, wel goed over de bodem roeren.
Uitgieten op een bord en afdekken met huishoudfolie.
Deeg uitrollen tot 60 x 60 cm.
Deeg in drie repen vouwen 20 x 60 cm ( zoals je met de boter hebt gedaan).
1/4 maar draaien en weer in 3 en vouwen = 20 x 20 cm deegstuk afgedekt, 30 minuten in de koeling laten rusten.
Dit uitrollen nog twee maal herhalen, met wel 30 minuten rust ertussen.
(3 x 3 toeren is meer dan voldoende voor deze broodjes).
Deeg uitrollen tot 40 x 50 cm in 20 repen snijden van 2 x 50 cm.
Elke reep twisten (wokkel).
2 bakplaten licht invetten.
Handen kruislings, de beide einden vast pakken van de twist en op het rechte deel van de twist vast drukken.
De getwiste repen als een krakeling vouwen en op de bakplaat leggen.
De gele room los roeren en in spuitzak scheppen.
In de drie gaten van de krakeling een dot room spuiten.
De beide bakplaten nog 30 minuten laten rijzen.
Op 230 °C afbakken in 12 minuten.
Op de afgekoelde broodjes vruchten leggen naar eigen inzicht.
Abrikozenjam in een pannetje heet maken samen met 20 cl water.
En de vruchten en het broodje er mee bestrijken met een kwast.

Serveersuggesties
De gele room later met stijf geklopte slagroom mengen en over het broodje spuiten met een grove kartelspuit en dan de vruchten als kiwi, druif, ananas, mandarijn, kers e.d. en de vruchten alleen abrikoteren.

Bron: Opa Henny
Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl

Terug