Kniepertjes - I

  • 200 g suiker
  • 250 g bloem
  • 1 ei
  • 125 g boter
  • 15 cl water
  • ½ theel. kaneel
  • snufje zout

Traditioneel Oud-en-Nieuw-wafeltje uit het noorden en oosten van het land.
Wordt plat (Oudejaar) en opgerold (Nieuwjaarsdag) gegeten rond de jaarwisseling.
Let op: u heeft hierbij een plat wafelijzer nodig!

Verwarm het water en los de suiker erin op.
Laat de boter in het suikerwater smelten.
De bloem zeven en het ei (losgeklutst) zout en kaneel er doorheen roeren.
Daarna het suikermengsel er in delen doorheen roeren.
Blijf roeren, er ontstaat een glad deeg.
Het deeg afgedekt een nacht laten rusten.
Verhit het wafelijzer en vet het goed in.
Bolletje deeg (ongeveer stuitergrootte, 2 - 3 cm doorsnede) in het midden van het ijzer leggen, ijzer dichtknijpen en beide zijden 1 - 2 minuten op middelhoog vuur gaar bakken.
Platte koekjes (voor oudejaarsdag/-avond, het jaar heeft zich geheel ontrold) laten afkoelen.
Rolletjes (Nieuwjaarsdag, Wat er komen gaat is nog verborgen) maken door het nog warme en zachte wafeltje om een stokje te rollen, bijv. de steel van een houten pollepel.

Bron: PM3 Receptensite


Knijpertjes/knieperties - II

  • 250 g roomboter
  • 400 g witte basterdsuiker
  • 500 g bloem
  • 2 eieren
  • 2 à 3 eetl. water (lauw)
    • voor de smaak
  • 1 à 2 zakjes vanillesuiker en/of
  • 1 eetl. vanille extract en/of
  • 1 theel. kaneel en/of
  • rasp van 1 citroen
  • snufje zout

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Roer de boter met de basterdsuiker met een mixer zacht.
Voeg de smaakmakers toe.
Klop de eieren los en voeg ze toe.
Voeg nu in gedeelten de bloem met eventueel wat water om het nog te kunnen te kunnen mixen.
Het blijft een stevig beslag. Laat het beslag minimaal een uur in de koelkast rusten.
Om te bakken heb je een wafelijzer nodig voor hoorntjes, niet voor Belgische wafels. Probeer zelf uit op welke stand: dit verschilt per merk en apparaat.
Alleen voor het eerste kniepertie even invetten met olie.
Schep telkens een dessertlepel beslag in het open ijzer en druk het deksel dicht.
Even aanknijpen tot de stoom verdwenen is.
Nog even laten bakken en met een spateltje uit het ijzer halen.
Leg op werkblad en laat afkoelen.
Even proberen of hij gaar is: dan is hij bros.
Anders de volgende langer laten zitten.
Wanneer de koekjes koud zijn in een trommel plaatsen.

Serveersuggesties
Afhankelijk van hoe groot de schepjes deeg zijn, kun je 80 tot 100 kniepertjes bakken.
Dit is een Drents recept.
Wanneer je in totaal een bierglas water toevoegt, kun je ze om een stokje rollen: rolletjes.
Met 25 g anijszaad door het beslag zijn ze ook lekker!

Bron: Warrels
Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl

Terug