Kletskoppen - I

Kletskoppen

  • 50 g blanke amandelen of hazelnoten
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • ½ theel. kaneel
  • zout
  • 60 g vloeibare margarine
  • 50 g bloem

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Hak de amandelen grof.
Meng de basterdsuiker met de kaneel en een snufje zout in de beslagkom.
Voeg de margarine toe en meng alles met de handmixer tot een homogene massa.
Schep de bloem en amandelen in gedeelten erdoor en meng alles goed door elkaar tot een stevig deeg.
Vorm het deeg tot balletjes van 1 à 2 cm dik.
Leg een deel van de balletjes op de bakplaat met een tussenruimte van 8 cm.
Schuif de bakplaat boven in de oven en bak de kletskoppen in 5 à 7 minuten mooi bruin en gaar.
De deegballetjes zijn dan uitgesmolten tot flinterdunne koekjes.
Laat ze even afkoelen op de bakplaat en schep ze met een pannenkoekmes op een taartrooster.
Bak de rest van de kletskoeken op dezelfde manier.

Opmerking
Bij kletskoppen zorgt de suiker voor een knapperige structuur.
Het deeg bestaat voornamelijk uit suiker en vet, die tijdens het bakken uitsmelten tot knapperige koekjes metkleine gaatjes erin.
De koekjes bestaan in feite uit een dun laagje knapperige karamel met nootjes erin.

Bron: NN


Kletskoppen - II

  • 135 g witte basterdsuiker
  • 60 g bloem voor patisserie
  • 2 g kaneel
  • 2 g zout
  • het merg uit 1 vanillestokje
  • 75 g zachte boter

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Meng alle droge ingrediënten en roer er vervolgens de boter door tot een vrij zacht deeg ontstaat.
Gebruik een bakkersmatje voor koekjes met een doorsnede van 5 cm.
Leg in elke opening een schepje deeg en smeer dat, met een plamuurmes, gelijkmatig uit.
Bak de kletskoppen 15 minuten.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug