Klassieke Sachertorte

Klassieke Sachertorte

voor 12 porties

    • voor het deeg
  • 130 g chocolade, puur
  • 6 eieren
  • 140 g boter, zacht
  • 110 g poedersuiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • ½ citroen, geraspte schil
  • 110 g kristalsuiker
  • 140 g bloem, glad
    • voor het glazuur
  • 125 ml water
  • 200 g kristalsuiker
  • 150 g chocolade, puur
  •  
    • ook nodig
  • 200 g abrikozenjam
  • boter, voor de vorm

Bekleed eerst de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in of omwikkel een taartrooster met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Scheid de eieren.
Smelt de chocolade au bain-marie.
Doe de boter met de poedersuiker, de vanillesuiker, de citroenschil en de chocolade in een kom.
Meng de eidooiers er één voor één door.
Klop de eiwitten met de kristalsuiker stijf.
Spatel de opgeklopte eiwitten eerst door het botergeluidenmengsel en daarna voorzichtig door de bloem.
Giet in de voorbereide cakevorm, strijk mooi glad.
Bak ongeveer 55 à 60 minuten.
Laat de ovendeur de eerste 10 à 15 minuten een vingerdikte open, sluit hem dan.
Test met eetstokjes.
Bestrooi het deeg met een beetje kristalsuiker en keer het uit.
Haal ze uit de vorm en haal het bakpapier eraf.
Laat volledig afkoelen en snijd dan horizontaal doormidden.
Verwarm de jam lichtjes en roer tot een gladde massa.
Besmeer de onderste helft van de taart, leg de bovenste helft erop en besmeer de hele taart met de jam ("abrikoos").
Breng voor het glazuur het water met de suiker ongeveer 5 minuten aan de kook en laat dan iets afkoelen.
Smelt de chocolade in de suikeroplossing tot je een dik, glad glazuur hebt.
Goed roeren met een toverstaf indien nodig.
Laat lichtjes afkoelen.
Plaats de taart op een taartrooster.
Giet het glazuur in één keer over de cake en strijk alles glad met zo weinig mogelijk bewegingen met een palet.
Laat het glazuur opstijven en serveer de klassieke Sachertorte.

Tip
Sachertorte wordt altijd geserveerd met een beetje slagroom.

Bron: ichkoche

Terug