voor 30 porties
|
|
Voorbereiding (dag van tevoren)
Snijd het gedroogde fruit en de gekonfijte kersen, abrikozen en gember in kleine stukjes.
Schep het gemengde gedroogde fruit, abrikozen, kersen, en gember in een grote kom door elkaar.
Schenk de cognac erover, dek de kom af en laat dit een nacht intrekken.
Cake
Verwarm de oven voor tot 150 °C.
Neem een ronde springvorm van 20 cm doorsnede of een vierkante bakvorm van 23 cm.
Vet deze in en bekleed de bodem en de randen met 2 lagen bakpapier.
Doe suiker, olie en eiwitten in een kom en klop dit tot een glad geheel.
Doe hierbij de amandelen, marmelade en sinaasappelsap.
Roer het gedroogde fruitmengsel erdoor.
Zeef bloem, zelfrijzend bakmeel en specerijen in een kom, schep het fruit erdoor.
Schep het mengsel in de ingevette, beklede vorm, tik met de vorm op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
Strijk de bovenkant van de cake glad met vochtige handen.
Wikkel een paar lagen aluminium rond de buitenkant van de vorm om te voorkomen dat de buitenkant van de cake zal verbranden.
Bak de taart 3 tot 3,5 uur op de middelste richel van de oven.
Prik met een sateprikker in de cake; als deze er schoon uitkomt, is de cake goed.
Dek de bovenkant van de cake losjes af met bakpapier als deze tijdens het bakken te donker mocht worden.
Laat de cake geheel afkoelen en breng het glazuurlaagje aan.
Leg hierop het besuikerde fruit.
Glazuur
Klop alle ingrediënten tot een glad geheel.
Fruitgarnering
Bestrijk het fruit met een kwastje met eiwit, rol het door de suiker en laat het drogen.
Bron: Nederlandse Hartstichting
voor 8 grote punten tot 20 kleine puntjes
|
|
Meng de abrikozen, rozijnen, krenten, gekonfijte sinaasappelschil, sukade en geraspte citroenschil in een kom en schep er 3 eetlepels cognac door.
Laat het fruit zo een uur staan.
Verwarm de oven voor op 140 °C.
Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier.
Maal de helft van de amandelen fijn en hak de rest grof.
Klop in een kom de boter met de suiker met de handmixer tot een romige massa.
Klop er één voor één de eieren door.
Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
Spatel de bloem, gemalen en gehakte amandelen en koekkruiden met een snufje zout door het botermengsel en schep dan het fruitmengsel erdoor.
Doe dit cakebeslag over in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake in de oven in 3 uur gaar en bruin.
Laat de cake in de vorm afkoelen.
Verwijder de vorm, maar laat het bakpapier zitten.
Prik met een satéstokje gaatjes in de cake en besprenkel de cake met de rest van de cognac.
Bewaar de cake tot gebruik in een goed afgesloten trommel of koelkastdoos.
Maak het glazuur
Zeef de poedersuiker boven een kom en meng het eiwit erdoor tot een glanzende pasta ontstaat.
Zet de cake op een schaal en bestrijk de bovenkant en zijkant met een glad nat mes royaal met het glazuur.
Laat het glazuur in 2 - 3 uur drogen en garneer de cake dan eventueel met gekonfijt fruit.
Opmerking
Deze echt Engelse cake boordevol zuidvruchten wordt alleen maar lekkerder als u hem al een week van te voren maakt. Op de dag zelf voorziet u de cake van dikke laag glazuur.
Bron: NN