Kersenvlaai, gluten- en lactosevrij

Kersenvlaai, gluten- en lactosevrij

    • voor een kleine vlaaivorm (24 cm Ø)
  • 125 g glutenvrij bloem
  • 5 g gedroogde gist
  • 5 cl rijst- of kokosmelk
  • 15 g ghee (of lactosevrije boter)
  • 7½ g suiker
  • 1 ei
  • zout
  • spuitzak met kartelmondstuk
    • vulling
  • kersen op siroop in pot â 700 g
  • 1 eetl. maïszetmeel
    • garnering
  • 12½ cl lactose vrije slagroom
  • 1 eetl. suiker
  • pure chocolade

Het deeg
Doe de bloem, gist, lactose vrije boter, de suiker, het ei en een snufje zout in een beslagkom en mix het deeg terwijl je de melk toevoegt tot een mooi egaal deeg.
Het deeg blijft een beetje plakkerig, voeg nog wat meel toe om het consistent te krijgen (niet te droog).
Dek de kom af met een natte doek en laat het deeg rusten op een warme plaats.

Zet de oven aan op 190 °C.
Als het deeg goed aan het rijzen is leg je het op een vel bakpapier.
Je overdekt het met een tweede vel bakpapier en rolt met een deegroller het deeg rond en plat.
Haal het bovenste vel bakpapier weg.
Net zolang totdat het in de vorm past.
Drapeer het deeg voorzichtig in de vorm (het beste kun je de vorm erop zetten en met bakpapier en al omdraaien).
Haal het overtollige deeg weg langs de rand.
Zet het in de oven (maximaal 20 minuten).
Als het deeg mooi loslaat van de rand en de kleur goudbruin is is het baksel klaar.
Ondertussen scheid je de kersen van de siroop.
Vang de siroop op.
Neem 25 cl van dit sap.
Doe een klein beetje in een kommetje met de maïszetmeel maak van de maizena een los papje.
De rest doe je in een pannetje en breng je aan de kook.
Als het vocht kookt doe je net zoveel maizena erbij totdat je een gelei dikke brei wordt.
Roer goed onder het bijschenken en blijf roeren totdat alles goed doorgekookt is.
Kook een minuutje door.
Voeg deze gelei weer toe aan de kersen en meng goed door.
Haal je vlaaibodem uit de oven.
Schenk het mengsel kersen en gelei op de bodem totdat deze geheel is bedekt.
Klop de slagroom, voeg eventueel wat klopklop toe om de slagroom mooi stijf te houden, en doe dit mengsel in een spuitzak.
Garneer de vlaai met mooie toefjes.
Schraap met een mes wat van de chocolade reep en doe dit schraapsel op de slagroom.

Serveersuggestie
Voor een slow sugar kun je ook palmsuiker of agavesiroop gebruiken. Ghee kun je zelf maken . . . dat kost wel wat meer voorbereidingstijd.

Bron: C. Hartkamp
Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl

Terug