Kamutbrood

kamut (3K)

  • 7 g gedroogde gist
  • 26 cl water
  • 350 g wittebroodbloem (type 65)
  • 100 g kamutbloem
  • 1 volle theel. zout
  • 1 theel. poedersuiker
  • 1 theel. citroensap
  • 1 eetl. olijfolie

Los de avond van tevoren de gist op in 4 eetlepels lauw water in een ruime kom.
Laat even rusten en meng er dan 200 gram wittebroodbloem en 20 cl water door.
Dek af en laat een nacht rusten op kamertemperatuur.
Doe de volgende dag de rest van de bloem, de kamutbloem, het zout en de suiker bij het gistmengsel.
Voeg er het citroensap en de olijfolie aan toe en kneed tot een soepel deeg.
Maak er een bal van, dek af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek, tot het volumeverdubbeld is.
Leg het op een werkvlak met bloem en druk het plat.
Vorm er een rond brood van, bestuif het met bloem en leg het op bakpapier op een bakplaat.
Dek af en laat 1 uur rijzen.
Snij het voor het oven in gaat diep in met een scherp mes, in de vorm van een cirkel.
Verwarm de oven tot 250 °C.
Zet op de bodem een schaaltje heet water en wacht 30 seconden tot de oven gevuld is met stoom.
Zet er het brood in en verlaag de temperatuur tot 220 °C.
Bak 20 minuten.

Opmerking
Kamut is een graansoort die al duizenden jaren geleden in Egypte verbouwd werd.
Kamut smaakt zoet en is licht verteerbaar.
U vindt het in natuurvoedingswinkels.

Bron: Lize Lorent
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug