Kaastaart - I

kaastaart (2K)

  • 1 kg bloem
  • 450 g boter
  • 4 eieren
  • 2 handjes suiker
  • 80 g gist en melk
    • vulling:
  • 300 g half vette platte kaas
  • 2 eieren
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 125 g room
  • 250 g fijne suiker
  • 1 eetl. vanillepudding

Maak een kuiltje in de bloem en strooi de suiker erover.
Doe de opgeloste gist in het kuiltje, evenals de boter en de eieren.
Kneed alles tot een licht deegje.
Laat rijzen en maak bolletjes.
Rol uit, leg het deeg in de ingevette taartvorm en laat nog even rijzen.
Maak de vulling.
Meng alle ingrediënten onder mekaar: kaas, eigeel, suiker, vanillesuiker, vanillepudding, stijfgeklopte roomen tenslotte het stijfgeklopte eiwit.
Dit mengsel op de taart doen en onmiddellijk in de oven zetten.

Opmerking
Mandjeskaas is een Vlaams streekproduct, en is mager.

Bron: Kaasrecepten
Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij


Kaastaart - II

kaastaart2 (3K)

  • 500 g platte kaas
  • 200 g witte suiker
  • 2 zakjes klop klop
  • 10 cl limoncello
  • 225 g New-Yorkers (koeken)
  • 6 blaadjes gelatine
  • 50 g boter
  • 500 g aardbeien

Gelatineblaadjes weken in water.
Limoncello opwarmen en de blaadjes gelatine erin oplossen.
Suiker en platte kaas mengen.
Klopklop bereiden zoals op verpakking staat vermeld.
Koeken fijn hakken en met de boter mengen.
Neem 200 gram aardbeien en mix deze.
De platte kaas, klopklop en aardbeien onder elkaar mengen.
Neem een springvorm bekleed de bodem met plastiekfolie, verdeel de koekenmassa erover.
Neem een deel aardbeien en snij in schijven, bedek de rand met de aardbeien.
Stort de platte kaas mengeling in de vorm.
Zet een nacht in de ijskast voor het opstijven.
Werk de volgende dag af met aardbeien, chocolade schilfers en hostieblaadjes.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij


Kaastaart - III

Kaastaart

voor 6 personen

  • 500 g platte kaas
  • 250 g melk
  • 250 g volle room
  • 150 g suiker
  • 250 g speculoos
  • 3 Jonagold-appels
  • sap van anderhalve citroen
  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 2 eierdooiers
  • 6 gelatineblaadjes
  • limoenschil

Breek de speculoos in stukjes en verkruimel ze in een blender.
Of leg de koekjes in een propere handdoek en plet ze met een deegrol.
Doe de kruimels in een kom.
Voeg de in stukjes gesneden boter toe en kneed.
Spreid het mengsel mooi uit op een taartbodem (gebruik best een springvorm).
Zet het 30 minuten in de koelkast.
Leg de gelatineblaadjes in een kom met koud water en laat even rusten.
Was en schil de appels, doe ze in vieren en snijd in dunne partjes.
Doe een klontje boter in de pan en laat de appeltjes op een zacht vuurtje garen.
Sprenkel er wat citroensap over om de kleur te behouden.
Zorg dat de appeltjes niet droog bakken en leg een deksel op de pan na enkele minuten.
Breng de melk, de eierdooiers en de suiker al roerend aan de kook.
Van zodra het mengsel kookt, haal je het van het vuur.
Wring de gelatineblaadjes goed uit als ze zacht zijn en meng ze bij de warme melk.
Laat vervolgens alles wat afkoelen.
Neem een kom en klop de room tot slagroom.
Meng de platte kaas onder het gelatinemengsel en meng dit met de slagroom.
Voeg er nu het citroensap bij en roer goed om.
Voeg ook de zeste van de limoenschil toe.
Het beslag is klaar.
Haal de taartbodem uit de koelkast en leg er de appeltjes op.
Giet nu het plattekaasmengsel over de appels.
Verspreid alles goed met een spatel en strijk de bovenkant glad.
Zet de kaastaart voor minstens 4 uur in de koelkast en serveer.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug