Pan de chicharrones

kaantjesbrood
voor 10 porties

  • ½ kg vet rond de nier van varken of koe
  • 1 kg meel
  • 50 g gist
  • 3 eetl. varkens of rundervet, mag van de gesmolten vet zijn
  • ½ eetl. grof zout
  • ½ l melk of lauw water met zout

Smelt de halve kilogram vet totdat kleine krokante stukjes overblijven: de kaantjes. leg het meel in eencirkel in het midden van het vet, gist en kaantjes.
Maak een deeg met toevoeging van de melk of lauw water met zout.
Goed knijpen en laat het een half uur rusten.
Verdeel het in porties, maak er ronde broodjes van en bak het in de oven totdat ze goudbruin worden.
Met de rest van het smeltvet (het vet werd gebruik voor het luchtdicht maken van de worsten) inclusief dekaantjes en als niet te veel mensen rond de gebeurtenis zaten en te veel kaantjes op brood op aten voor hetvolgende stap.

Het vlees van de chorizos, dat is een mengsel van gehakt varkensvlees die in een marinade van laurier,knoflook, oregano, gemalen paprika en witte wijn enkele dagen heeft gestaan, wordt in de pan met de rest vanhet vet en de kaantjes licht gebakken.
Met wat van tevoren gereserveerd vet, gist, meel (meestal van bruine tarwe, maar rogge of maïs kan ook)en water wordt een glad deeg gemaakt, laat 1 á 1½ uur staan.
Verdeel het deeg in tweeën, maak van elk stuk met behulp van een deegrol een soort lap van een halvecentimeter dikte.
Leg in een ingevet papier een lap, verdeel het vlees eromheen, leg de ander lap er bovenop, rol de kantenzodat het mengsel niet weg kan vloeien.
"Verf" de bovenkant met nog meer vet of een losgeklopte ei.
Naar de oven 20 a 30 minuten 20 °C.
Dit gerecht noemen wij empanada de raxo, raxo is het vlees en de empanada is het gebakken brood, een soortpastei met deksel dus.

Fausto

Terug