Injera, Ethiopisch plat brood

  • 1 kg zelfrijzend bakmeel
  • 250 g volkorenbloem
  • 5 g (1 theel.) bakpoeder
  • 50 cl sodawater

Injera is een Ethiopisch plat brood - echter met een verschil. Dit sponsachtige, dunne brood wordt meestalgemaakt in afmetingen die groot genoeg zijn om een tafel te bedekken en het wordt eigenlijk gebruikt inplaats van een tafelkleed. Gerechten als doro wot worden dan bij grote gemeenschappelijke maaltijden meteenop de injera geserveerd.

Injera wordt meestal gemaakt van Ethiopisch bloem, dat in het Armharic ‘teff’ genoemd wordt.Teff is een graan, dat in heel Ethiopië als tarwe wordt geteeld, maar dat in andere landen als veevoerwordt gebruikt. Er zijn twee soorten teff: rode (die rijker is aan ijzer en mineralen) en witte, en die zijnverantwoordelijk voor de plaatselijke verschillen in de kleur van injera.

Het is vaak moeilijk om teff in westerse winkels te vinden, maar er is een handige en gemakkelijk te makenequivalent, waar Lorna Harkrader mee aankwam en die ik met toestemming uit ‘The Africa NewsCookbook’ heb overgenomen.

Vermeng de twee soorten meel en bakpoeder in een kom.
Voeg het sodawater toe en meng er een glad, dun beslag van.
Verhit een grote koekenpan met anti-aanbaklaag.
Als er een druppel water van de bodem opspringt, is de pan warm genoeg.
Schep zoveel beslag in de koekenpan, dat de bodem bedekt is; draai de pan om het beslag te laten uitlopen enzet hem dan weer terug op de warmtebron.
Als het vocht verdampt is en er kleine putjes in het oppervlak verschijnen, kan de injera uit de pan.
Injera wordt slechts aan een kant gegaard en mag niet bruin worden.
Als de eerste injera niet gaar is, laat deze dan nog wat langer garen, maar maak de volgende ietsdunner.
Net als bij flensjes mag de injera niet te lang bakken, want dan ontstaat een knapperig brood, dat misschienwel smakelijk, maar niet te vouwen is.
Leg de ene injera op de andere en doe er een doek over om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Voor het serveren de injera op een schaal of een bakvorm leggen in elkaar overlappende concentrische cirkels,te beginnen aan de binnenkant en naar buiten toe werkend tot de injera over de rand valt.

Bron: Esther's homepage

Terug