Tsoureki Paschalino / Grieks Paasbrood

In de Griekse traditie behoort dit feestelijke, luchtige brood tot de eerste maaltijd náhet vasten.
Samen met lamssoep, een salade en een schaal vol (rood) gekleurde eieren.
Het brood wordt ook wel lambropsomo genoemd, wat ‘lichtgevend brood’ betekent, waarmee dewedergeboorte van Christus wordt verbeeld.

  • ½ vanillestokje
  • ½ citroen
  • 1 klein laurierblad
  • ½ kaneelstokje
  • ½ theel. anijszaad
  • 5 cl volle melk
  • 50 g boter
  • 3 eieren M
  • 450 g witbroodmix
  • 75 g suiker
  • sesamzaad
  • 4 witte eieren
  • rode verf voor Paaseieren

Snijd het vanillestokje open.
Schil de citroen, schraap het wit uit de schil.
Zet 10 cl water op met vanille, citroenschil, laurier, kaneel en anijs en laat het 10 minuten trekken.
Zeef het water, voeg de boter toe, zodat deze smelt en roer de melk erbij.
Het mengsel is nu lauwwarm.
Klop 2 eieren los.
Meng in een kom witbroodmix en suiker, voeg de eieren en het melkmengsel toe en werk het met de mixer metkneedhaken door elkaar.
Voeg als het te vochtig is nog wat extra broodmix toe.
Kneed het deeg minstens 10 minuten, zodat het elastisch en soepel wordt.
Vorm het deeg tot een bol, leg deze in een kom en laat het deeg 30 minuten rusten.
Duw het deeg plat, vouw het op tot een staaf en verdeel het in tweeën.
Vorm van één deel een ronde bol, plat deze wat af en leg hem op een plank.
Verdeel het andere stuk in 4 gelijke stukken.
Duw de stukken plat, rol ze strak op en rol deze met twee vlakke handen uit tot deegstrengen van ca. 40cm.
Wikkel 2 deegstrengen om elkaar heen als bij touw en leg ze kruisgewijs op het brood, vouw de einden onderhet brood.
Bestuif het deeg met wat bloem, dek het af met een doek, zet het op een warm, tochtvrij (en vochtig) plekjeen laat het brood 1 uur rijzen.
Of gebruik de speciale rijsstand van de oven.
Verwarm de oven voor op 220 °C (heteluchtoven: 200 °C).
Klop het derde ei los.
Kwast het brood in met ei, bestrooi het met sesamzaad en leg het op de bakplaat.
Schuif de bakplaat onderin de oven en bak het brood in 40 minuten gaar en goudbruin, temper na 20 minuten detemperatuur tot 200 °C (heteluchtoven: 180 °C).
Kook intussen de eieren ca. 6 minuten en kleur ze met (rode) verf voor Paaseieren volgens de aanwijzingen opde verpakking van de verf.
Serveer het brood met de gekleurde eieren.

Bron: NN

Terug