Grieks gehaktbrood - I

voor 4 - 6 personen

  • 1 ui
  • 4 eetl. paneermeel
  • 1 tomaat
  • 4 eetl. olijfolie
  • 15 g peterselie
  • zout
  • 2 bosuitjes
  • 2 theel. chilipoeder
  • 100 g Griekse feta
  • 1 - 2 eetl. kristalsuiker
  • ½ citroen
  • 750 g rundergehakt
  • 1 ei
  • versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
Snijd de tomaat in plakjes.
Hak de peterselie heel fijn.
Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
Verkruimel de feta.
Boen de citroen schoon onder stromend water en rasp de gele schil er boven een kom af.
Pers de citroen uit.
Doe het gehakt bij de geraspte citroenschil in een kom.
Maak het gehakt met een vork wat los en breek het ei erboven.
Voeg het paneermeel met de peterselie, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, 2 theelepels zout, 1 theelepel peper en het chilipoeder toe.
Meng alles goed door elkaar en kneed het dan nog even door.
Meng dan de bosui en de helft van de feta erdoor.
Doe het gehakt over in een lage ronde ovenschaal (24 - 26 cm Ø), druk het goed aan en strijk debovenkant glad.
Verdeel de plakken tomaat en de uiringen erover.
Strooi de rest van de feta erover en maal er wat peper boven.
Strooi de suiker erover en sprenkel er tot slot 2 eetlepels olijfolie over.
Schuif de schaal met gehakt in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in 50 à 60 minuten mooi bruin engaar.

Serveren
Lekker met een gemengde salade en gebakken aardappelen of brood.

Bron: NN


Grieks gehaktbrood - II

  • 10 cl witte rijst (± 80 g)
  • 15 cl water
  • 1 theel. grof zout
  • 250 g half-om-halfgehakt
  • 250 g lamsgehakt
  • 1 ei
  • 10 cl melk
  • 1 theel. grof zout
  • versgemalen peper
    • voor de vulling
  • 2 eetl. versgehakte peterselie
  • ½ - 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 100 g Deense fetakaasblokjes
  • 20 g boter of margarine

Bereid de rijst met het zout volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Kneed het vlees, het ei, de melk en de kruiden goed door elkaar.
Voeg de iets afgekoelde gekookte rijst toe.

Vulling
Meng de peterselie, knoflook en ui en verkruimel de fetablokjes in het mengsel.
Maak van het gehaktmengsel en de vulling op de volgende wijze een gehaktbroodje.
Leg een laagje gehaktmengsel op de bodem van een beboterde ovenschaal.
Leg hierop een laagje vulling, dan weer een laagje gehaktmengsel, herhaal deze laagjes en eindig met een laagje gehaktmengsel.
Verdeel de boter in kleine vlokjes over het gehaktbrood en bak het in het midden van de voorverwarmde oven gaar.
Serveer met aardappelen en een komkommersalade met yoghurt.

Bron: Astrid Veltman


Grieks gehaktbrood - III

Grieks gehaktbrood

voor 8 porties

  • 750 g half-om-half gehakt
  • 50 g tomatenpuree
  • 1 eetl. olijfolie
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 75 g feta
  • 60 g gedroogde tomaten
  • 60 g zwarte olijven, zonder pit
  • 1 eetl. oregano + extra als garnering
  • 1 theel. zwarte peper

Verwarm de oven voor op.
Snipper de ui en knoflook fijn en fruit glazig in de olijfolie.
Meng deze vervolgens door het gehakt, samen met alle andere ingrediënten.
Houd een paar olijven, tomaatjes en wat feta apart.
Kneed het even goed door.
Door de zoutige feta, gedroogde tomaten en olijven hoeft er geen zout meer bij.
Schep het in een cakevorm, druk aan en leg er wat plakjes olijf, zongedroogde tomaat en blokjes feta op.
Bestrooi het mengsel met wat oregano.
Bak het gehaktbrood in ongeveer 50 minuten gaar in de oven.
Laat iets afkoelen, strooi of leg er nog wat verse kruiden op en snij er vlak voor het serveren dikke plakken van.

Bron: Odin
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug