Gouden taart met citrussiroop

gouden_taart (3K)

voor 12 personen

  • 1 springvorm 20 cm Ø: 12 puntjes
  • 2 handsinaasappels en 1 perssinaasappel
  • 2 citroenen
  • 3 eetl. vloeibare margarine
  • 75 g suiker
  • 3 dl halfvolle yoghurt
  • 300 g griesmeel
  • 250 g suiker
  • ½ theel. natriumbicarbonaat
    (zuiveringszout, bak- of dubbelkoolzure soda; verkrijgbaar bij natuurwinkels)
  • ½ theel. kurkuma (geelwortel)
  • 1 theel. oranjebloesemwater
    (Turkse winkel, toko)
  • 1 eetl. gepelde, ongezouten pistachenootjes
  • 1 eetl. geschaafde amandelen

Schil de handsinaasappels dik en snijd de partjes uit de vliezen.
Vang het sap op.
Bewaar de partjes voor garnering.
Pers de andere sinaasappel uit.
Boen de citroenen goed schoon en rasp de buitenkant van de schil er af.
Pers de citroenen uit.
Bestrijk de springvorm dun met een beetje van de margarine.
Warm de oven voor op 180 °C.
Roer de rest van de margarine en de 75 gram suiker door elkaar.
Klop er de yoghurt, de geraspte citroenschil en de helft van het citroensap door.
Meng het griesmeel met het natriumbicarbonaat en de kurkuma.
Roer het yoghurtmengsel er door.
Doe het beslag in de vorm en bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.
Maak ondertussen een suikersiroop door 2½ dl water met de 250 gram suiker aan de kook te laten komen.
Laat de suiker oplossen en kook de siroop 2 minuten.
Roer er de rest van het citroensap, het sinaasappelsap en het oranjebloesemwater door.
Houd 1 dl citrussiroop achter om aan tafel te gebruiken.
Neem de rand van de nog hete taart en schuif de taart van de bodem op een grote schaal.
Giet er direct een deel van de citrussiroop over.
Laat de taart afkoelen en lepel er steeds wat van de siroop over tot de taart helemaal is verzadigd.
Hak de pistachenootjes grof.
Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin.
Snijd de taart in puntjes en garneer met de partjes sinaasappel.
Strooi er de gehakte pistachenootjes en de amandelen over.
Geef de rest van de citrussiroop in een kannetje er bij.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht gevulde aubergines en couscous met pompoen en rozijnen.

Bron: Voedingscentrum

Terug