Gierstwafels

Gierstwafels

  • 500 g gierst
  • 85 cl groentebouillon
  • 2 theel. kerrie
  • 3 eieren
  • wat kruidenzout
  • 50 à 75 g volkorengriesmeel
  • 1 handvol bieslook
  • boter en/of olie om te bakken
  • 100 g geraspte kaas
    • om te garneren
  • peterselie
  • bieslook
  • 2 tomaten
  • 1 paprika

Breng de gierst aan de kook met 1 l groentebouillon en de kerrie, laat vijf minuten zachtjes koken, draai het vuur uit en laat de gierst 15 minuten opzwellen met het deksel erop.
Klop de 3 eieren los met het kruidenzout en schep dit door de gare gierst.
Voeg het griesmeel toe.
Hak de bieslook fijn en meng het erdoor.
Vorm 8 ballen met je handen en druk ze plat tot pasteitjes.
Smelt boter of margarine in een grote koekenpan.
Voeg de gierstballetjes toe, dek af en bak op een laag vuur tot ze stevig zijn en goudkleurig aan de onderkant.
Keer de taartjes om, bestrooi ze dik met geraspte kaas, laat smelten, serveer gegarneerd met tomaat en peper en peterselie/bieslook.
Bak de overige gierstkoeken op dezelfde manier.
Afhankelijk van de gierst blijft het mengsel niet altijd goed samen, maar de ietwat rafelige koeken zijn toch lekker.
U kunt het gierstmengsel ook in een grote pan spreiden en bakken als een pannenkoek.
Of: Doe het gierstmengsel in een ovenschaal, bedek met plakjes tomaat, bestrooi met kaas, doe er botervlokken op.
Bak gedurende 20 minuten op 200 °C en serveer met salade en yoghurtdip.

Bron: kraut &rüben

Terug