Gevulde kerststol

Gevulde kerststol

voor 2 stuks

  • 600 g bloem
  • 270 g boter, zacht
  • 100 g amandelen, gepeld
  • 10 cl melk, lauw
  • 40 g gekonfijte sinaasappelschil
  • 40 g gekonfijte citroenschil
  • 70 g sultanarozijnen
  • 40 g gist, vers
  • 30 g honing
  • 30 g poedersuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 scheut rum
  • 1 theel. vanillesuiker
  • ½ theel. kruidnagel, gemalen
  • ½ theel. kaneel, gemalen
  • 1 snufje piment, gemalen
  • 1 snuifje zout
  • 1 sinaasappel, onbehandeld, schil geraspt
    • voor de vulling
  • 200 g marsepeinpasta
  • 100 g walnoten, geraspt
  • 10 cl melk
  • 30 g paneermeel
  • 30 g honing
  • 1 snuifje zout
  • 1 snufje kaneel, gemalen
  •  
    • om te bestrooien
  • 250 g boter
  • 100 g poedersuiker

Breng eerst de melk aan de kook in een klein steelpannetje met het zout, kaneel en honing.
Roer de geraspte walnoten en broodkruim erdoor en laat het geheel 2 minuten op een matig vuur sudderen.
Laat afkoelen.
Week de sultanarozijnen met een beetje warm water en een scheutje rum.
Los de gist op in de melk, meng met ca. 100 g bloem tot een papperig deeg.
Bestuif met een beetje bloem en laat afgedekt bij ca. 30 °C ongeveer 30 minuten rijzen.
Voeg de dooiers, honing, poedersuiker, vanillesuiker, zout, specerijen en smaakstoffen, alsmede de resterende bloem en boter toe.
Maak er een soepel deeg van en verwerk de uitgelekte sultanarozijnen, gehakte amandelen en ekonfijte vruchten met de hand in het deeg.
Vorm de marsepein met wat poedersuiker tot een rolletje (ca. 2 cm Ø).
Rol het deeg op het met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoekige tot ovale vorm (ca. 20 x 30 cm).
Gebruik de deegroller om links en rechts een lichte inkeping te maken, d.w.z. verdeel het als het ware in drieën.
Vul één putje met de helft van de afgekoelde notenvulling, vul het tweede putje met de helft van de marsepeinrol.
Vouw nu de kant met de marsepein dubbel en de kant met de notenvulling op dezelfde manier.
Druk ze samen om de klassieke stolvorm te creëren.
Herhaal dit met het tweede deeg.
Leg de twee stollen op een bakplaat met bakpapier of in een langwerpige ovenvaste schaal en laat ze afgedekt nog 30 minuten rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 160 °C boven/onderwarmte.
Bak de stollen in ca. 45 à 50 minuten gaar.
Leg op een rooster om af te koelen.
Smelt de resterende boter en bestrijk de gevulde kerststollen er ruim mee terwijl ze nog warm zijn en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Bron: ichkoche

Terug