Galettedeeg

  • 150 g bloem, een halfuur gekoeld in de diepvriezer
  • kleine halve theel. zout
  • 120 g boter,
    in stukjes gesneden en daarna nog eens gekoeld in de koelkast
  • 6 cl zure room
  • 2 theel. vers citroensap
  • 6 cl ijswater
  • 1 eierdooier (als glazuur)

Meng de bloem met het zout in een grote kom.
Verdeel er de stukjes boter over en snij ze met een deegsnijder of twee messen in de bloem tot je een zanderig goedje krijgt, waarin de grootste stukjes boter zo groot zijn als een erwt (je kan hiervoor eventueel de keukenmachine/cutter gebruiken, maar pas op dat het deeg niet te warm en te homogeen wordt).
Meng in een klein kommetje de zure room, het citroensap en het water en voeg dit toe aan het bloem-botermengsel.
Meng alles tot er zich grote klonters vormen (niet langer mengen dan nodig; dat zou het deeg taai maken).
Duw die samen in een bal, pak die in in plasticfolie en laat hem een uur of langer rusten in de koelkast.
(Je kan dit deeg perfect een dag op voorhand maken.)

Bron: Jonge Sla
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug