Fruittaartjes van gedroogde vruchten en kweepeer

Fruittaartjes van gedroogde vruchten en kweepeer

  • 380 - 400 g gekookte kweeperen, restant na het maken van kweeperengelei
  • 1 eetl. agavesiroop, onder andere te koop bij biologische winkels
  • 4 theel. kristalsuiker
  • 2 eetl. vlierbloesemsiroop
    • Taartdeeg
  • 150 g gedroogde vruchten, een mix van gedroogde vijgen, dadels, abrikozen en appelschijfjes
  • 125 g geraspte kokos
  • 1 eetl. water
  • 2 taartvormen van 12 cm Ø of
    1 taartvorm van 20 – 25 cm Ø

Wat doe je met al die gekookte kweeperen na het maken van kweeperengelei? Weggooien?
Welnee, nergens voor nodig, want dat kweeperenrestant kun je prima gebruiken als taartvulling.
Het zoeten van de kweeperen kun je op verschillende manieren doen: met suiker, agavesiroop of honing bijvoorbeeld, maar een likeurtje kan natuurlijk ook ☺!
Terwijl de kweeperenmoes lekker staat te pruttelen, maak je het taartdeeg.
Dat is slechts een kwestie van de gedroogde vruchten pureren met de fijngemalen kokosrasp.
Daarna is vullen en genieten geblazen, want bakken hoef je deze fruittaartjes niet.

Taartvulling
Doe de gekookte kweeperen in een pan met een dikke bodem.
Hou wat kweeperen apart: parten die nog heel zijn en die je kunt gebruiken om te taart te decoreren.
Verwarm de kweeperen op middelhoog vuur.
Pureer met een staafmixer de kweeperen tot een gladde massa.
Voeg de agavesiroop en de helft van de kristalsuiker toe.
Voeg eventueel meer siroop en suiker naar smaak toe.
Draai het vuur laag.

Taartdeeg
Maak ondertussen het taartdeeg.
Maal de geraspte kokos fijn in de keukenmachine.
Doe de kokos in een schaal en zet apart.
Doe de gedroogde vruchtenmix samen met het water in de keukenmachine.
Maal de vruchten grof.
Voeg eventueel wat water toe als de mix te droog is.
Voeg de fijngemalen kokos toe en laat de keukenmachine (kort) draaien totdat de kokos gemengd is met de vruchtenmix.
Bekleed de taartvorm(en) met bakpapier.
Druk het taartdeeg in de vorm(en).
Verdeel de kweeperenmoes erover.

Tot slot
Snijd de kweeperen die je apart hebt gehouden in parten.
Verwijder eventueel de schil.
Verwarm in een koekenpan de vlierbloesemsiroop en 2 theelepels kristalsuiker.
Voeg – als de suiker helemaal is opgelost – de kweeperenpartjes toe en bak ze enkele minuten totdat ze goudbruin kleuren.
Leg de partjes bovenop de taart(en) en laat het geheel (even) afkoelen.
Decoreer het geheel eventueel met wat extra geraspte kokos of poedersuiker.

Zin in meer kokos?
In plaats van vlierbloesemsiroop kun je de kweepeerpartjes ook bakken in 3 eetlepels kokoslikeur (Malibu) en 2 theelepels kristalsuiker.

Taartdeeg over?

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten.
Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme.
Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Bron: Okke Amerongen

Terug