Franse perentaart

10 punten

  • 200 g bloem + 1 eetl.
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • zout
  • 2 eidooiers
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 75 g zachte boter
  • 1 eetl. sinaasappellikeur
  • 75 g kristalsuiker + 2 eetl.
  • 1 ei
  • 75 g blanke amandelen, fijngemalen
  • 4 rijpe peren
  • ⅓ pot abrikozenjam

Stort 200 g bloem op het werkvlak, maak in het midden een kuil en doe de vanillesuiker, een snuf zout, 1dooier en de koude boter in de kuil.
Meng met de vingertoppen steeds wat bloem door de ingrediënten in het midden en voeg 2 - 3 eetlepels koudwater toe.
Meng alles zo tot een kruimelig deeg.
Vorm het deeg tot een bal en druk het dan een aantal keren op het werkvlak uit tot het soepel wordt.
Vorm het deeg tot een bal en laat deze verpakt in plasticfolie een half uur in de koelkast rusten.
U kunt het deeg ook in de keukenmachine maken, wees dan voorzichtig met het toevoegen van water.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Klop in een kom de zachte boter met 75 g kristalsuiker met de handmixer tot een romige crème.
Klop het ei en de laatste dooier erdoor en roer de likeur, amandelen en 1 eetlepel bloem erdoor.
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd de peren in dunne schijfjes.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap van 28 cm.
Bekleed de ingevette vorm met het deeg en druk de rand aan.
Snijd het overtollige deeg langs de bovenrand weg.
Strijk het amandelmengsel over de bodem uit en leg de plakjes peer in een cirkel in de vorm, de brede kantsteeds naar de rand toe.
Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart 20 minuten.
Strooi 2 eetlepels suiker over de taart en bak de taart in nog 20 minuten goudbruin en gaar.
Bestrijk de taart uit de oven direct met abrikozenjam en laat de taart in de vorm afkoelen.

Een echte klassieker om van te smullen.
Het deeg bevat maar weinig suiker, maar de vulling des te meer.
Je maakt als het ware een smeuïg amandelspijs.

Bron: NN

Terug