voor 20 stuks
|
|
Bereid het gistdeeg
Zeef bloem in een kom, druk een holte in het midden.
Verkruimel de gist, meng met 1 eetlepel suiker en wat warme melk en giet het in de holte.
Meng de giststarter met een beetje bloem, dek de kom af en laat 15 min. rijzen op een warme plaats.
Overgebleven ingrediënten
Voeg suiker, eidooiers, gesmolten boter, de helft van de melk en zout toe boven op de bloem.
Meng het deeg en voeg zoveel melk toe als nodig is tot het zacht en soepel is en loskomt van de kom.
Dek af met een doek en laat 20 tot 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Vorm de donuts
Bestuif grote plank en deegroller met bloem, rol het deeg uit tot 2 cm dikte.
Snijd met een glas- of koekjessnijder schijfjes uit (diameter 8 cm).
Leg de donuts op een met bloem bestoven plank, dek af met een doek en laat 15 minuten rijzen.
Donuts bakken
Gebruik voor het bakken een brede pan van minstens 20 cm hoog.
Vul een pan van 10 cm hoog met olie en verhit tot 175 °C.
Leg de donuts met de bovenkant naar beneden in de olie en bak ze in 3 minuten goudbruin.
Doe nooit te veel donuts tegelijk in de pan, ze mogen elkaar niet raken.
Draai de donuts om en bak ze aan de andere kant gedurende 3 minuten.
Haal ze eruit en leg ze op keukenpapier.
Bestrooi de donuts met poedersuiker terwijl ze nog warm zijn.
Donuts vullen
Vullen met jam, gelei, noten-nougat-crème of vanillepudding.
Doe er niet te veel vulling in, zodat de donuts niet barsten.
Bak de donuts goed
Gebruik verse olie om te frituren.
De juiste temperatuur van de olie is belangrijk: als de olie niet heet genoeg is, zullen de donuts doorweekt raken.
Als het te heet is, zullen de donuts bruin zijn aan de buitenkant terwijl ze nog rauw zijn aan de binnenkant.
Controleer de temperatuur van het vet door er een klein stukje deeg in te steken; het moet rechtop rijzen en er moeten zich belletjes vormen rond het deeg.
Vet roken is een zeker teken van oververhitting!
Als het oliepeil te veel zakt, giet er dan nieuw vet bij en wacht tot het weer heet is alvorens te bakken.