Dobos torta

Dobos cake

Dobos torta

    • voor het deeg
  • 5 stuks eidooiers
  • 120 à 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g bloem
  • 5 eiwitten
  • 1 snuifje zout
  • boter, voor de bakplaat
    • voor de room
  • 250 g boter
  • 100 à 120 g chocolade, couverture of huishoudchocolade
  • 120 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 scheutje rum, of chocoladelikeur
  •  
    • voor het karamelglazuur
  • 180 à 200 g kristalsuiker
  • hazelnoten, gehakt, voor bestrooiing

Bak eerst een biscuitbodem.
Klop de eierdooiers met de suiker en de vanillesuiker tot een zeer schuimige massa.
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en spatel ze voorzichtig om en om met de bloem.
Bestrijk een bakplaat met boter of bedek met bakpapier.
Smeer het mengsel uit en bak het in de voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 12 à 15 minuten.
(Bak 4 à 5 cake lagen voor een dobo cake).
Neem de bakplaat uit de oven en snijd de nog warme biscuitbodem in de lengte in 4 gelijke repen.
Laat afkoelen.
Smelt intussen au bain-marie de chocolade voor de room.
Room de boter met de suiker, roer de gesmolten chocolade erdoor en breng op smaak met een scheutje rum.
Meng er tenslotte de eidooiers door.
Bestrijk nu 3 biscuitbodems met de room (laat wat over voor de rand) en leg ze op elkaar.
Leg de laatste sponsstrook op beboterd perkamentpapier of een ingevette houten plank.
Laat voor het karamelglazuur de suiker in een pan op een zacht vuur langzaam karamelliseren tot het lichtbruin is, onder voortdurend roeren!
Spreid de karamel zo snel mogelijk uit op het biscuitblad en strijk het glad met een beboterd mes.
Verdeel het blad onmiddellijk daarna in afzonderlijke plakken (het afgekoelde glazuur kan niet meer worden gesneden!).
Plaats de geglazuurde delen onder een lichte hoek.
Bestrijk de rand van de dobosplakken met de resterende room en bestrooi met gehakte hazelnoten.

Bron: ichkoche

Terug