Crostata di ricotta met vijgen in marsala

crostata_di_ricotta (3K)

    • Ingrediënten voor vijgen in marsala
  • 5 gedroogde vijgen, doormidden gesneden
  • handvol krenten
  • 45 cl goede kwaliteit marsala
 
  • 2 steranijs
  • klein stokje kaneel
  • schil van halve citroen (in brede repen)
  • lepel honing

    • Ingrediënten voor het deeg
  • 250 g bloem
  • snuf zout
 
  • geraspte schil van citroen
  • 125 g koude boter in blokjes
  • 2 of 3 eidooiers

    • Ingrediënten voor vulling
  • 650 g ricotta
  • 120 g fijne kristal suiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 25 g broodkruim
 
  • 3 eidooiers
  • rasp van 1 citroen
  • eetl. citroensap
  • 5 cl ingekookte marsala (van de vijgen)

Om de vijgen in marsala te maken doe je de ingrediënten (minus honing) tezamenin afsluitbare bak en laat je ze 24 uur wellen.
Giet door fijne zeef, vis de citroenschil, steranijs en kaneel uit de vruchten en voeg deze weerbij de marsala.
Voeg honing toe en kook het vocht op middelhoog vuur in tot ⅓.
Verwijder na 3 minuten wel het kaneelstokje.
Doe de vruchten terug in de ingekookte marsala en laat afkoelen.
Bewaar in de koelkast.
Meng bloem, zout, citroenschil en de blokjes koude boter in keuken, machine snel tot korreligesubstantie.
Voeg dan de losgeklopte eidooiers en een scheutje water toe.
En meng kort.
Haal deeg uit de mengkom en kneed met de hand. tot soepele substantie.
Verpak in pastic folie en laat uurtje rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een dunne, ronde en gladde plak van ca 3 mm dik en ca 30 cm diameter.
Bekleed bakblik van 22 cm met bakpapier, bekleed netjes met het deeg en zet weer minimaal 30minuten in de koelkast.
Bekleed met aluminium folie en vul met droge bonen.
Bak zo�n 15 minuten in voorverwarmde oven op 180 °C.
Verwijder vulling, bak nogmaals 10 minuten.
Klopt de eidooiers los met de suiker, het vanille merg en de citroenrasp.
Voeg de ricotta toe, klopt tot smeuïge massa.
Voeg citroensap en marsala toe.
Schep er tot slot de broodkruim luchtig doorheen.
Giet mengsel in de taartvorm en bak af in de oven (nog steeds op 180 °C) gedurende 40 / 50 minutenof tot dat de bovenkant stevig aanvoelt.
Pas op dat hij niet te bruin kleurt.
Zet de oven uit en laat de taart in de oven afkoelen met geopende deur (rol bijvoorbeeld eentheedoel op om de klep open te houden.
Serveer de taart op kamertemperatuur met de vijgen in marsala.

Bron: Mireille Muller
Gepubliceerd door: Vijg.nl

Terug