voor 8 personen
|
|
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Deeg:
Gooi alle ingrediënten in de keukenmachine en maal snel tot een deeg.
Of klop met een mixer het ei en de suiker wit en schuimig.
Doe bloem en zout erbij en klop tot het een soort zand is.
Kneed dan de boter erdoor en maak er een bal deeg van.
Laat in de koelkast een kwartiertje rusten.
Vulling:
Smelt intussen de boter in een kleine pan met dikke bodem.
Klop met de mixer de suiker erdoor, vervolgens de eieren tot het een mooie gele massa is.
Rasp de schil van de schoongeboende citroenen en pers ze vervolgens uit.
Doe rasp en sap in de pan.
Laat het geheel op een heel zacht vuurtje langzaam dik worden, af en toe even doorkloppen tegenklonteren.
Vet een springvorm (Ø 24 cm) in met boter en bepoeder met wat bloem.
Verdeel het deeg over de vorm en duw het goed uit: hoe dunner, hoe lekkerder.
Giet de dikke hete citroensaus voorzichtig in de vorm en zet die op het rooster in het midden van deoven.
Maak intussen de merengue:
Klop de eiwitten goed stijf en voeg halverwege de basterdsuiker toe.
De taart moet in totaal 30 minuten in de oven.
Haal hem halverwege eruit om het eiwit erover te scheppen, en zet hem dan dus nog een kwartier terug in deoven.