|
|
Laat de boter met een lepel water langzaam smelten in een pannetje.
Meng in een kom de overige ingrediënten en voeg daar de gesmolten boter bij.
Kneed het geheel tot een min of meer samenhangende massa.
Als het al te korrelig blijft, voeg dan nog wat gesmolten boter toe.
Klop suiker en eieren luchtig.
Voeg schil en sap van de citroenen toe en roer er de room door.
Verwarm de oven op 180 °C.
Vet een middelgrote taartvorm in.
Druk het deeg over de bodem en uit tegen de wand van de vorm.
Een centimeter of drie is hoog genoeg.
Giet de vulling erin en zet de taart in de oven totdat de bovenkant lichtbruin begint te kleuren.
Dat kan wel 45 minuten duren.
Afkoelen en laten opstijven.
Garneren met geraspte of gekrulde (met bijv de kaasschaaf) chocolade.
voor 6 personen
|
|
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Boen de citroenen schoon met warm water.
Dep ze goed droog en rasp de schil fijn.
Pers de citroenen.
Beboter de taartvorm.
Roer de boter romig in een mengkom.
Halveer het vanillestokje overlangs en schraap het merg uit.
Doe het vanillemerg met de suiker, 1 ei, het amandelpoeder en een snuifje zout bij de boter en vermeng.
Voeg de bloem toe en kneed tot een stevig deeg.
Wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak.
Leg het daarna in de taartvorm.
Prik de bodem in met een vork.
Dek af met plasticfolie en zet 30 minuten koel weg.
Bak de taartbodem 10 minuten voor.
Laat afkoelen.
Temper de temperatuur tot 180 °C.
Meng 4 eieren met de suiker en de room.
Voeg de geraspte citroenschil en het sap toe.
Verdeel de citroencrème over de taartbodem.
Bak de taart 30 minuten in de oven.
Laat afkoelen.
Bron: Libelle lekker!
Gepubliceerd door: De Wassende Maan