Citroencake

citroencake (3K)

  • 150 g boter
  • 150 g bloemsuiker
  • 3 eieren
  • 150 g bloem
  • 1 mespuntje alkali
  • 1 onbespoten (biologische) citroen

Laat de boter op kamertemperatuur komen en roer met een klopper tot hij bleek wordt.
Voeg de suiker toe en roer verder tot het beslag bijna wit is.
Roer dan zachtjes één per één de eieren onder.
Rasp met een fijne rasp de citroenschil in de bloem en voeg ook het mespuntje alkali toe.
Meng nu zachtjes de bloem onder.
Verdeel het beslag over een vijftiental kleine goed geboterde cakevormpjes en bak gedurende 15 à 20 minuten op 180 °C.
Nadat ze afgekoeld zijn moeten ze eerst ingestreken worden met abrikozenconfituur.
Hiervoor neem je best een potje goeie abrikozenconfituur dat je fijn mixt en waaraan je een scheutje water toevoegt om het vloeibaarder te maken.
Dit warm je dan al roerend op.
Als de confituur begint te koken voeg je een soeplepel suiker toe en roer nog eventjes tot het weer kookt.
Strijk de cakes in met deze confituur en laat drogen.
Nadien glazuren met fondantsuiker.

Foto: Geert Roels & Ingrid Decraeye; Universiteitsbibliotheek Gent
Bron: Bloch Gent

Terug