|
|
Verwarm de oven voor op 180 °C
Meng de bloem, zout, baking soda, bakpoeder in een kom.
Zet even apart.
Meng in een kom of maatbeker de hete koffie met de cacaopoeder tot een mooi geheel.
Mix (dus met een mixer) de zachte boter met de suiker.
Het moet licht en luchtig zijn.
Meng een voor een de eieren erdoor.
En uiteindelijk het merg van de vanille.
Meng dan het mengsel van bloem, zout et cetera door dit beslag.
Als dit een mooi geheel is, dan het koffiemengsel erdoorheen mengen.
Dit wordt in eerste instantie dik, met de koffie erdoor weer een dunner beslag.
Spatel de zuurkool erdoor.
Verdeel het beslag over twee evengrote bakvormen en bak gedurende iets van een half uur – check met de naald, die moet er ongeveer droog uit komen.
Laat de helften helemaal afkoelen op een rek.
(Je kunt dus ook in dezelfde vorm twee keer bakken.)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Het maken van de ganache
Zorg ervoor dat de chocola in niet al te grote brokken is.
Smelt het au bain marie, niet te heet.
Meng het met de room en suiker.
Als dit een mooi gesmolten geheel is, vuur uit, meng de klonten boter erdoor en een snuf zout.
Breng de ganache over in een kom en koel versneld af – ijswater of in de koelkast.
Maar het moet niet hartstikke stijf worden, het moet smeerbaar blijven.
Besmeer een taartlaag met de ganache.
Leg de andere erop.
Druk voorzichtig ietsje aan.
Nu mag het nog verder afkoelen.
Opmerkingen
Gebruik een taartvorm van niet meer dan 25 cm Ø.
Eventueel iets kleiner.
Wij hebben cacaopoeder van hoge kwaliteit gebruikt.
Te overwegen is het recept van Gateau aux Chocolat te gebruiken en daar wat koffie door te mengen.
We hadden bijzonder veel 100% chocolade gebruikt voor de ganache, naar eigen smaak kan je er meer siroop of suiker door mengen.
De hoeveelheid zuurkool kan gerust worden verdubbeld.
Bron: Geraldine Timms (ere wie ere toekomt)
Gepubliceerd door: MergenMetz