Chocolade fudge

voor 20 - 25 stuks

  • 50 g boter
  • schaaltje met koud water
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 225 g suiker
  • 50 g extra bittere chocolade (70% cacao)
  • 12½ cl slagroom
  • 5 cl melk

Bekleed de bodem en wanden van het bakblik of schaaltje met bakpapier.
Breek de chocolade in stukjes.
Doe de suiker in de pan en voeg de vanillesuiker, chocolade, boter, slagroom en melk toe.
Breng het mengsel op zacht vuur al roerende aan de kook.
Los al roerende de suiker op en laat de chocolade smelten.
Laat het suikermengsel op zacht vuur inkoken (pas op dit mengsel is heel heet!) tot het in ongeveer 15 minuten stroperig begint te worden.
Roer af en toe met een houten lepel en laat dan een druppel van het mengsel van de lepel in het schaaltje met koud water vallen.
Als de druppel stevig blijft en tot een balletje te vormen is, is de karamel goed.
Draai het vuur uit en laat het mengsel 5 minuten afkoelen.
Roer het mengsel daarna met een houten lepel tot het dik begint te worden en je de lepel over de bodem van de pan hoort schrapen.
Schep het karamelmengsel in een bakblik en strijk het glad.
Druk met de botte kant van een mes in de bovenkant vierkantjes van 2 cm.
Laat de fudge 6 uur afkoelen.
Snijd de fugde in vierkantjes en presenteer ze op een mooi schaaltje.

Tip
Roer als de karamel 5 minuten is afgekoeld 100 gram gehakte walnoten en/of 100 gram geweekte rozijnen erdoor.

Bron: NN

Terug