voor 10 - 12 personen
|
|
Zet de oven aan op 170 °C en beboter een boterkoekvorm.
Doe de bloem, basterdsuiker, boter en de onmisbare snuf zout in een kom en snijd op ouderwetse wijze met twee tafelmessen tegen elkaar in de boter klein, al mengend.
In de keukenmachine mag ook, maar heel kort, 10 - 15 seconden: draai tot een kruimelige massa.
Houd dan je hand een poosje onder de koude kraan, droog af en kneed de ingrediënten snel tot een samenhangend deeg.
Te lang doorgaan maakt het deeg warm en de koek plakkerig.
Verdeel het deeg over de vorm en druk aan.
Klop het ei los en kwast de bovenkant van het deeg ermee in.
Klassiek is om met een vork of een mes een patroon te tekenen.
Bak de koek in circa 30 minuten bruin.
Laat helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
|
|
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een spring- of boterkoekvorm met bakpapier.
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom en kneed tot een samenhangend deeg.
Stort het deeg in de springvorm en druk met de handen stevig aan.
Bestrijk de koek met het losgeklopte ei en trek met behulp van een vork een mooi patroon in het deeg.
Garneer met de amandelen en schuif in de oven.
Laat de boterkoek in ongeveer 40 minuten gaar en mooi goudbruin bakken.
Boterkoek is het lekkerst als hij helemaal is afgekoeld.