Bolusen

bolusen (2K)

recept van gerezen bladerdeeg

  • ½ l melk
  • 2 eieren
  • 900 g bloem
  • 75 g suiker
  • 25 g gist
  • 15 g zout
    • het deegkneden
  • mengen in volgorde:
  • de gist oplossen in de lauwe melk
  • ei + suiker
  • bloem + zout

Kneden
Deegvastheid: halfvast.
Kneedtijd: 5 minuten, niet te veerkrachtig.
Rusttijd: 5 minuten, opgebold.

Het toeren
het deeg uitrollen tot een rechthoek van 1 cm dikte.
425 gram boter op deegvastheid kneden.
De boter op ⅔ van het deeg spreiden
Het deeg in drie plooien door eerst het deel zonder boter te plooien.
Dit is de eerste toer.
Het deeg nog eens uitrollen tot 1 cm en in drie plooien.
Dit is de tweede toer.
Het deeg nu even laten rusten in de koelkast of in een frisse ruimte en vervolgens nog één maal toeren (plooien).

Het vormen
Het deeg uitrollen tot een rechthoek van 3 mm dikte en 35 cm breedte.
Bruine suiker(cassonade) en veel rozijnen op strooien.
Het deeg stevig oprollen en in stukken van 5 cm snjiden.

Schikken
bolusvormen goed insmeren met zachte boter en goed bestrooien met cassonade.
de bolussen in de vormen leggen en op regelmatige afstand op blakplaat leggen.

Gisttijd
1 uur laten rijzen op kamertemperatuur (eventueel met doek erover).

Het bakken
20 minuten op 240 °C
Laat de bolussen na het bakken heel eventjes afkoelen en haal ze zo snel mogelijk uit de vormen.
Leg ze dan op een rooster om verder af te koelen.

Foto: Geert Roels & Ingrid Decraeye; Universiteitsbibliotheek Gent
Bron: Bloch Gent

Terug