|
|
Breek de amandelen in kleine stukjes.
Doe ze met de suiker en de helft van het eiwit in de keukenmachine en laat draaien tot de juistefijnheid.
Voeg de rest van het eiwit toe, moet een vrij slap deeg worden, en laat nog even draaien.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe het deeg over in een spuitzak.
Bekleed een bakplaat met ouwel en spuit daarop kleine bolletjes deeg, neem een in drieën opgevouwentheedoek en maak die flink vochtig, pak de lange kanten vast en breng de handen iets naar elkaar toe, de doekhangt dus in een lus, trek de doek strak en mep tegelijkertijd op de bolletjes deeg, de koekjes worden zo eenbeetje vochtig en wat platter, het bevochtigen is ook voor het karakteristieke scheuren van de koekjes.
Bak de koekjes in ca. 10 minuten gaar, laat je hierbij leiden door de kleur.
Laat de koekjes afkoelen en haal ze voorzichtig van de bakplaat, het ouwel blijft eraan zitten en zo kunnende koekjes vanaf de onderkant niet uitdrogen.
Even de theorie die er achter zit: spijskoekjes bak je niet echt, je schroeit ze eigenlijk meer, ditbevordert ook de malsheid na het bakken.
Bewaar ze in een trommel of plastic doos met daarin een boterham of voor langere tijd in de vriezer.
Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©