Bietenbrownies - I

Bietenbrownies

  • 150 g melkchocolade
  • 400 g gekookte bieten
  • 2 theel. vanille extract
  • 60 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g cacaopoeder
  • 4 eieren
  • 200 g basterdsuiker

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Bekleed een brownievorm of een bakvorm van 20 x 20 centimeter met bakpapier en vet dit in.
Smelt de chocolade au bain-marie (in een kommetje op een pannetje heet water).
Pureer de bieten.
Roer het vanille-extract door de bietenpuree.
Klop de eieren.
Meng de basterdsuiker door het ei en klop licht schuimig.
Roer de chocolade en de bietenpuree door het eimengsel.
Zeef het bakmeel en het cacaopoeder boven de mengkom en meng de droge ingrediënten met de natte.
Giet het beslag in de bakvorm.
Bak 35 à 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat minimaal een half uur afkoelen.
Haal de cake voorzichtig uit de vorm en snijd er 12 brownies uit.
Garneer met bijvoorbeeld een beetje slagroom, framboos en hagelslag.
Of eet ze lekker zo op!

Bron: Verse oogst


Bietenbrownies - II

Bietenbrownies

voor 16 porties

  • 500 g gekookte rode biet
  • 100 g amandelmeel
  • 25 g geraspte kokos
  • 100 g hazelnootmeel *
  • 150 g dadels
  • 1 banaan
  • 100 g cacao
  • 3 eieren
  • 10 cl kokosolie
  • 2 eetl. vanille essence
  • 1 eetl. appel(cider) azijn
  • snufje zout
  • 1 theel. bakingsoda
  • 50 g walnoten
    • optioneel ter decoratie
  • 40 g pure chocolade, 85%
  • een handje walnoten
  • bessenpoeder

* dit kun je ook vervangen door amandelmeel

Verwarm de oven allereerst voor op 160 °C, hetelucht.
Wanneer je rauwe bieten gebruikt, kook je eerst de bieten gedurende 50 minuten.
Je kookt ze in hun geheel waarna je onder koud water de schil gemakkelijk verwijderd.
Je kunt ook biologisch reeds gekookte bietjes kopen, deze zijn het hele jaar verkrijgbaar bij de supermarkt.
Je vindt ze bij de groenteafdeling in een vacuümverpakking.
Wanneer je voorgekookte bietjes gebruikt, is het wel van belang dat je ze goed laat uitlekken.
Deze bietjes zijn namelijk vaak wat vochtiger dan verse bieten die je zelf kookt.
Meng het notenmeel met de cacao, kokos en een snuif zout in een mengkom.
Hak de walnoten grof.
Doe de dadels samen met het vanille-essence in een keukenmachine of blender en hak ze fijn.
Voeg dan de eieren, de banaan in stukjes en gekookte bieten toe en meng mee.
Wanneer het een egaal geheel is giet je het bietenmengsel in de mengkom met het meelmengsel.
Mix het geheel door elkaar met een handmixer en voeg tegelijkertijd de kokosolie toe.
Voeg dan appelazijn en de baking soda toe en mix nog even kort door.
Meng de gehakte walnoten luchtig door het beslag met een spatel.
Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownie in ongeveer 35 minuten gaar op 160 °C (check even na 30 minuten, alle ovens zijn anders).
Na het afkoelen kun je een pure chocolade au-bain-marie smelten en dit over de brownie gieten.
Hak de walnoten grof en verdeel die over de brownie en bestrooi het geheel met wat bessen- of bietenpoeder.
Zet de brownie koel weg zodat de chocolade weer hard kan worden.

Bron: Velt-docente voeding Myrthe Johansen
Gepubliceerd door: Voedingscentrum

Terug