Bastilla met duif

voor 6 personen

  • 1 pak filodeeg (10 vellen, diepvries)
  • 150 g boter
  • rasp van ½ sinaasappel
  • 8 duiven, schoongemaakt
  • 1 theel. gemalen fenegriek
  • 30 g koriander
  • 30 g peterselie
  • 2 eieren
  • poedersuiker
  • 3 uien
  • 3 eetl. ras el-hanout
  • 6 saffraandraadjes
  • 200 g blanke amandelen

Pel en snipper de uien.
Hak de peterselie en de koriander fijn.
Bestrooi de duiven met wat zout & peper.
Verhit in een ruime pan 50 g boter.
Braad hierin op een matig hoog vuur de duiven rondom goudbruin.
Haal de duiven uit de pan en bak hierin de fijngesnipperde uien ca. 3 minuten.
Voeg de fijngehakte kruiden, de ras al-hanout en de saffraandraadjes toe en bak dit 1 minuut mee.
Leg de duiven terug in de pan en schenk er 30 cl water bij en laat de duiven, met het deksel op de pan, op eenlaag vuur in ca. 1,5 uur gaar worden.
Keer de duiven halverwege de kooktijd.
Verhit ondertussen een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin op matig hoog vuur de amandelengoudbruin.
Hak de amandelen zeer fijn en meng ze met 3 eetlepels poedersuiker.
Haal de duiven uit de pan en laat ze afkoelen.
Klop de eieren los in een kom.
Roer de losgeklopte eieren door de achtergebleven saus en laat het geheel ca. 3 minuten al roerende op eenlaag vuur gaar worden.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verdeel het duivenvlees in kleine stukjes, verwijder de velletjes en botjes.
Smelt de rest van de boter.
Beboter een rond bakblik met opstaande rand (24 cm Ø).
Beboter 5 vellen filodeeg en verdeel deze over de bodem van het bakblik (laat wat van het filodeeg over derand uitsteken).
Vul het bakblik eerst met de stukjes duif, daarna de saus en als laatste de amandelen.
Beboter de rest van het filodeeg en bedek de vulling met 1 velletje filodeeg.
Sla de over de rand uitstekende vellen terug en leg de rest van de vellen (in ronde vorm gevouwen) erbovenop, zodat je een mooie ronde bastilla krijgt.
Bak de bastilla in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten goudbruin.
Even laten afkoelen.
Haal de bastilla uit de vorm en serveer op een groot bord of schaal.
Bestrooi de bastilla royaal met poedersuiker.
Garneer eventueel met wat kaneel.
Serveer de bastilla in zijn geheel of snijd de bastilla in puntjes.

Bron: NN

Terug