|
|
Roer de gist in een grote sleutel met 5 cl lauw water tot een gladde massa.
Meng bloem en zout, voeg gistpasta en overgebleven water toe, kneed gedurende 5 minuten.
Vorm het deeg tot een bal, leg die in een kom, bestrooi met bloem, dek af met een theedoek en laat op een warme plaats 45 minuten rijzen.
Kneed het deeg goed door op een met bloem bestoven werkvlak, vorm er een bal van en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat (eventueel in de ring van een springvorm) of in een ingevette en met kruimels bestrooide broodvorm
(inhoud 1 à 1,2 l).
Snijd het oppervlak kruiselings in.
Bestrijk met water, bestrooi met oliehoudende zaden en laat nog 10 à 15 minuten rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 220 °C.
Zet een ovenvaste schaal met heet water in de oven.
Zodra zich stoom vormt, zet u de bakplaat of het bakblik erin (middelste plank) en bakt u gedurende 30 minuten, waarbij u de temperatuur na 20 minuten met 20 °C verlaagt.
Tips
U kunt tot 50 g hele of gehakte oliehoudende zaden en notenpitten aan het deeg toevoegen. Rooster de oliehoudende zaden en notenpitten van tevoren. Gistbrood droogt betrekkelijk snel uit, maar smaakt zelfs na een week nog heerlijk gebakken. Wij gebruikten daarom een broodvorm (1 à 1,2 l inhoud) en rooster er plakken van in de broodrooster.