Appeltaart uit 1895

Appeltaart uit 1895

  • 375 g bloem
  • 250 g roomboter
  • 125 g suiker
  • 1 citroen, schil geraspt
  • 3 eieren
  • 7 zure appelen
  • 80 g krenten, in heet water geweekt
  • 40 g amandelen, gemalen (of -snippers)
  • 60 g suiker
  • optioneel: wat zout

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kneed bloem, boter en suiker met de geraspte citroenschil en twee eieren door elkaar.
(Zie opmerking 2) “Zet het daarna een ¼ uur op een koele plaats om te bekoelen”.
Rol het deeg uit en bekleed er de bodem en wand van een springvorm mee.
(Zie opmerking 1.) “Maak puree van de appelen en vermeng ze met suiker, de even opgekookte krenten en de gemalen amandelen”.
Vul hiermee de vorm en plaats over de massa dunne repen deeg, “zoodanig dat er ruiten gevormd worden”.
Bestrijk het geheel met geklopt ei en laat de taart in de oven gaar worden.
(Een half uur bakken.)

Appeltaart uit 1895

Opmerkingen
1. Laten we aannemen dat we de appels schillen en van hun klokhuis ontdoen. Puree lijkt ons wat overdreven, grof raspen is voldoende. Of de appelschiller gebruiken. Deze haalt de klokhuis eruit, schilt en maakt dunne schijven. Die hebben we klein gesneden.
2. Er mag misschien wel een snuf zout in het deeg.
3. We hebben een 26 cm diameter springvorm gebruikt en 180 gram deeg over.
4. De baktijden en oventemperatuur stonden niet in het kookboek. Maar wij hebben de temperatuur en tijd zoals hier aangegeven gehanteerd en dat was goed.

Bron: Recepten van de Haagsche Kookschool (1895)
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug