Appelbeignets - I

appelbeignets (2K)

voor 40 - 50 stuks

  • 2 eieren
  • 25 cl ijskoud witbier
  • 250 g bloem
  • 10 kleine appels (bijv. Cox of Elstar)
  • 100 g fijne suiker
  • 2 eetl. kaneelpoeder
  • nieuwe frituurolie (zonnebloemolie)

Zet de kom in een bak met water en ijsklontjes.
Klop de eieren los met de helft van het bier.
Zeef de bloem in een kom en klop met een garde het eimengsel erdoor, zodat een glad en klontvrij beslag ontstaat.
Voeg al roerend de rest van het bier toe.
Boor en schil de appels en snijd ze in plakken van 1 cm dikte.
Meng suiker en kaneel en schep de appelschijven hierin om.
Verhit de frituurolie tot 180 °C of tot er een witte damp afkomt.
Bekleed een platte schaal of bak met een paar lagen keukenpapier.
Prik de appelplakken aan een (vlees)vork, haal ze door het beslag en laat ze in de hete olie glijden.
Frituur 5 - 6 beignets tegelijk in ca. 5 minuten goudbruin.
Keer ze halverwege even met de vork.
Haal de appelbeignets met een schuimspaan uit de olie en leg ze dakpansgewijs op het keukenpapier.

Serveren
Bestrooi ze met kaneelsuiker of poedersuiker.

Appelbeignets worden, hoe lekker ze ook zijn, alleen met Oud & Nieuw gebakken.
Het is een échte huiselijke lekkernij, die niet bij bakkers of kramen verkrijgbaar is.
De meeste bakkers verkopen ‘appelflappen’ van bladerdeeg of dunne appelschijven in een dik deeg.
Oliebollenkramen maken wel appelbeignets, maar dat zijn meer appelbollen, in gistbeslag.
Voor de échte worden de appelringen omgeschept met kaneelsuiker, door een dun beslag worden gehaald van bloem, eieren en bier (de alcohol verdampt) en dan gebakken in hete olie.
Als ze warm zijn, zijn ze nog knapperig.
Deze appelbeignets zijn lekker fris van smaak.

Bron: NN


Appelbeignets - II

± 20 stuks

  • 6 eetl. witte basterdsuiker
  • 2 eetl. kaneelpoeder
  • 5 goudrenetten
  • 1 ei
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 1 flesje pils (30 cl)
  • frituurolie
  • poedersuiker
  • appelboor
  • schuimspaan
  • keukenpapier

Roer in een diep bord de basterdsuiker en kaneel door elkaar.
Schil de appels, boor er met een appelboor de klokhuizen uit, snijd de appels elk in 4 plakken en wentel de appelplakken door het suiker-kaneel-mengsel.
Klop het ei in een kommetje los.
Zeef boven een kom het bakmeel en 1 theelepel zout, maak in het midden een kuiltje en schenk daar het ei in.
Voeg al roerend het pils toe.
Blijf ± 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.
Bekleed een vergiet met keukenpapier.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175 °C of tot er witte damp vanaf komt.
Haal de appelplakken met een vork door het beslag en laat ze in hete olie glijden.
Frituur de appelbeignets met 4 tegelijk in ± 4 minuten goudbruin, keer ze halverwege.
Neem de appelbeignets met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.
Leg ze op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Bron: Astrid Veltman

Terug