Appel-speculaastaart

Appel-speculaastaart

    • voor het deeg
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 2 eetl. speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 ei
    • voor de vulling
  • 1½ kg (ongeschild) zure appels (5 à 6 grote appels)
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 theel. kaneel
  • 1 theel. speculaaskruiden
  • 1 eetl. paneermeel
    • extra nodig
  • springvorm van 24 cm Ø
  • 2 eetl. abrikozenjam
  • handje amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de springvorm in.
Voeg alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een beslagkom en kneed tot een samenhangend deeg.
Verdeel het deeg in drie gelijke delen.
Gebruik één deel van het deeg om de bodem van de springvorm te bedekken, gebruik een tweede deel voor het bekleden van de randen.
Strooi het paneermeel over de bodem.
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
Meng de appels met de kristalsuiker, vanillesuiker, kaneel en speculaaskruiden.
Verdeel het appelmengsel over de taartbodem en druk licht aan.
Rol het laatste deel van het deeg uit tot een lap en snijd in linten van van ca. één centimeter breed.

Appel-speculaastaart - 2
 Appel-speculaastaart - 3
 Appel-speculaastaart - 4

Leg de deeglinten over de appeltaart zodat er een mooi ruitjespatroon ontstaat.
Zet de appeltaart in het midden van de oven en laat hem in ongeveer 60 minuten gaar worden.
Neem de taart uit de oven en bestrijk met de abrikozenjam.
Rooster het amandelschaafsel even in een droge koekenpan en strooi over de appeltaart.

Bron: LoveMyFood

Terug