Appel- en rozenbotteltaart met notencrumble

Appel- en rozenbotteltaart met notencrumble

    • Voor het kruimeldeeg
  • 110 g koude boter
  • 220 g volkoren tarwebloem
  • 50 g honing
  • 1 snufje zeezout
  • 1 ei
  • 2 - 4 eetl. water
    • Voor de vulling
  • 500 g rozenbottels
  • 75 g honing
  • ½ theel. kaneel
  • 1 snufje gemalen kruidnagel
  • ¼ theel. geraspte citroenschil
  • 1 à 2 theel. citroensap
  • 40 g geroosterde hazelnoten
  • 400 g appels
  • 30 g sultanarozijnen
  •  
    • Voor de crumble
  • 50 g volkoren tarwebloem
  • 50 g geroosterde hazelnoten, fijn geraspt
  • 30 g boter
  • 30 g honing

Hoe bereid je het deeg

Snijd de boter in kleine stukjes of rasp hem grof.
Werk het dan snel tot kruimels met het volkoren tarwemeel tussen je handen.
Voeg honing, zeezout, ei en eventueel water toe en maak er een stevig deeg van.
Rol nu het deeg uit en bekleed er een springvorm mee.
Maak een rand van ongeveer 3 cm.
Koel het deeg nu 30 tot 60 minuten.
Prik er dan verschillende keren in met een vork en bak het 5 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Om de vulling te bereiden

Was de rozenbottels, halveer ze in de lengte en verwijder de kelkresten en zaden.
Was de vrucht vervolgens enkele malen grondig om de zaadharen te verwijderen.
Kook de rozenbottels met een beetje water tot ze zacht zijn en zeef ze.
Nu is het tijd voor de rest van de vulling.
Rasp de hazelnoten fijn en meng ze met de rozenbottelpuree, honing, kaneel, kruidnagel, citroenschil en citroensap en breng op smaak.
Snijd nu de appels in de lengte door en snijd ze in dunne plakjes.
Verdeel de rozenbottelpuree over de voorgebakken taartbodem, verdeel de appelschijfjes erover en strooi de sultana's erover.
 
En tenslotte - de crumble

Verkruimel volkorenmeel, hazelnoten, boter en honing tussen je handen en verdeel de crumble over de appels.
Zet de taart nu terug in de oven en bak hem 30 tot 40 minuten op 180 °C.
U kunt het oppervlak afdekken zodat de taart niet te donker wordt.
Laat de appeltaart volledig afkoelen in de taartvorm alvorens hem op te eten.

Bron: kraut &rüben

Terug