Appel- en maanzaadcake met slagroom

Appel- en maanzaadcake met slagroom

voor een bakplaat van ongeveer 30 × 40 cm

    • Gistdeeg
  • 20 g gist
  • 25 cl melk
  • 400 g tarwebloem
  • 60 g honing
  • 1 snuifje zout
  • 50 g zachte boter
  •  
    • Maanzaadvulling
  • 20 cl melk
  • 200 g maanzaad, gemalen
  • 5 cl sinaasappelsap
  • 1 eetl. citroensap
  • 100 g honing
  • 1 mespunt zeezout
  • 2 theel. sinaasappelschil
  • 1 ei
  • 50 g fijngehakt gedroogd fruit, abrikozen, pruimen, sultana's
    • Topping en glazuur
  • 1½ kg appeltaart
  • 250 g kwark
  • 1 kop zure room, 20 cl
  • 75 g honing
  • ½ theel. gemalen vanille
  • 1 theel. citroenschil
  • 2 eieren

Zeef de bloem in een kom.
Roer gist in een beetje lauwe melk tot een gladde massa en voeg toe aan het midden van de bloem, bestrooi met een beetje bloem en suiker, laat gedurende 20 minuten rijzen.
Roer de boter, zeezout en de honing erdoor met de deeghaken, voeg geleidelijk de rest van de melk toe en kneed gedurende 10 minuten.
Voeg een beetje melk of bloem toe, afhankelijk van de consistentie, het deeg moet elastisch en zacht zijn.
Dek af en laat 30 à 45 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
Breng voor de maanzaadvulling de melk aan de kook, roer het maanzaad erdoor, breng het al roerend aan de kook en laat het iets afkoelen.
Roer het ei, honing, citroen- en sinaasappelsap, citroenschil en het gedroogde fruit erdoor.
Meng voor de slagroomtopping de kwark, zure room, honing, vanille, citroenschil en eieren tot een glad mengsel.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes.
Kneed het gistdeeg en rol het uit op bakpapier volgens de grootte van de bakplaat en vorm een kleine rand.
Verdeel de maanzaadvulling erover, bedek met appelschijfjes en verdeel de roomglazuur erover.
Laat de taart nog 20 minuten rijzen en bak het 35 à 40 minuten op 180 °C.

Bron: kraut &rüben

Terug