Advocaatbroodje

Advocaatbroodje

  • 500 g bloem
  • 1 snuifje zout
  • 30 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 75 g boter
  • 15 cl melk, lauw
  • 10 cl advocaatlikeur
  • 20 g gist, vers
  • 1 eierdooier
  • 1 eetl. slagroom
  • 2 eetl. hagelsuiker, voor bestrooiing

Schraap het vanillestokje uit met een mes.
Doe de bloem in een grote kom en meng met het zout, suiker en vanillestokje.
Maak met je hand een kuiltje in de bloem.
Smelt de boter, maar laat ze niet bruin worden, vermeng ze met melk en advocaatlikeur en los de gist in het mengsel op.
Giet de vloeistof in het kuiltje en kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg.
Laat het deeg in een gesloten bak op een warme plaats gedurende 1 uur rijzen.
Verdeel het dan in 4 gelijke stukken en vorm er met je handen lange slangen van.
Vouw alle deegslangen aan één kant samen en druk een beetje aan.
Vlecht vervolgens het deeg tot een gevlochten broodje zoals gewoonlijk en vouw de uiteinden weer samen.
Leg het broodje op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog 30 minuten rijzen in een gesloten, koude oven met het licht aan.
Klop de eidooiers los met de slagroom, bestrijk het hele broodje ermee en bestrooi met hagelsuiker.
Bak het broodje in de voorverwarmde oven op 175 °C op de middelste plank gedurende ca. 30 minuten.

Tip
Voor een subtielere advocaatsmaak kunt u iets meer melk en minder advocaat gebruiken.

Bron: ichkoche

Terug