Aardappelbrood - I

aardappelbrood2 (2K)

  • 275 g roggebloem
  • 275 g bakmeel (type 550)
  • 1 eetl. gedroogde zuurdesem
  • 1 zakje gedroogde gist (van 7 g)
  • 1 theel. suiker
  • 150 g in de schil gekookte aardappelen, koud
  • 2 theel. zout
  • mespuntje nootmuskaat, vers geraspt
  • 1 theel. marjolein
  • 1 eetl. biergistvlokken
    (uit de natuurvoedingswinkel)
  • 20 cl groentebouillon
  • 100 à 15 cl water
  • kom
  • bakpapier
  • bakplaat

Meng de twee soorten bloem met de zuurdesem en de gist.
Voeg er suiker, zout, marjolein, nootmuskaat en biergist aan toe.
Pel de aardappelen, rasp ze fijn boven de kom en meng met de bloem.
Giet er beetje bij beetje de bouillon bij en 100 à 15 cl lauw water.
Kneed tot een soepel deeg, en laat het op een warme plek 30 à 40 minuten rijzen.
Kneed het deeg snel door op een met bloem bestoven werkvlak en maak er een lang brood van.
Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
Eventueel kunt u de bovenkant enkele keren diagonaal insnijden, dan wordt de korst krokanter.
Dek af en laat weer 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak het brood 45 à 50 minuten, tot het mooi goudbruin is.

Opmerking
De aardappelen maken het broodkruim lekker zacht.
Een ideaal recept om een restje op te werken!

Bron: Lize Lorent
Gepubliceerd door: Kook Jij


Aardappelbrood - II

  • 25 cl melk
  • 1 eetl. boter
  • 9 cl aardappelchips (bijv. paprikachips)
    (volume, niet gewicht!)
  • 315 g tarwemeel
  • 1½ theel. zout
  • 1 eetl. suiker
  • 1½ theel. droge gist

Doe de bovenstaande ingrediënten in het bakblik.
Eerst de vloeibare ingrediënten met het zout, daarna de droge, als laatste de gist.
Dit om te voorkomen dat het zout en de gist te vroeg met elkaar in aanraking komen, het zout vermindert de werking van de gist.
Plaats het bakblik in de automaat en kies het basis-broodprogramma.
Laat het brood na afloop van het programma niet in de automaat, maar laat het ongeveer 30 minuten uitwasemen op een rooster.

Gepubliceerd door: PM3 Receptensite

Terug