Aardappel-speltbrood

aardappel_spelt (2K)

  • 1 blokje verse gist (42 g)
  • 1 theel. suiker
  • 37½ cl lauw water
  • 21 g zuurdesempoeder (natuurvoedingswinkel)
  • 500 g wittebroodmeel
  • 500 g volkorenspelbloem
  • 2 eetl. zout
  • 1 theel. venkelzaad
  • ¼ theel. nootmuskaatpoeder
  • 1 ei
  • 300 g in de schil gekookte aardappelen, afgekoeld
  • 5 cl koude koffie
  • 2 theel. venkelzaad
  • 1 theel. zwart sesamzaad
  • bakplaat
  • bakpapier

Los de verkruimelde gist en de suiker op in het water.
Laat 10 minuten afgedekt rusten, op kamertemperatuur.
Vermeng de zuurdesem met de bloem en meel, zout, venkelzaad en nootmuskaat.
Giet het gistmengsel erbij en het ei, en roer.
Pel de aardappelen en rasp ze boven de kom.
Kneed het deeg 10 minuten goed door.
Maak er een bal van en laat, afgedekt, 1 uur rijzen.
Kneed het deeg opnieuw door en verdeel het in twee stukken.
Vorm van elke stuk een bal en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat afgedekt 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 230 °C.
Zet een schaaltje water op de bodem.
Snij elk brood in met een scherp mes, in de vorm van een zon.
Bestrijk de broden met koude koffie en bestrooi ze met venkel- en sesamzaad.
Bak de broden 10 minuten in de oven.
Verlaag dan de temperatuur tot 200 °C en bak nog 20 à 30 minuten.

Bron: Lize Lorent
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug