Rijstpap op z'n Vlaams - I

  • 1 liter melk
  • 250 g dessertrijst
  • 2 pakjes saffraan of 2 kleine potjes saffraanpoeder
  • 125 g suiker
  • 1 vanillestok
  • bruine suiker

Zet de rijst in koud water op en laat hem 1 minuut koken.
Spoel hem onder koud stromend water af en laat uitlekken.
Voeg de uitgelekte rijst bij de kokende melk en laat ze 15 minuten op een zacht vuurtje gaar koken.
Roer regelmatig met een houten lepel om aanbranden te vermijden.
Voeg tijdens het koken de vanillestok en de saffraan toe en strooi er op het einde van de kooktijd de suiker in.
Blijf met een houten lepel roeren.
Bind de nog vloeibare rijstpap met een weinig vanillepuddingpoeder.
Roer koud, eventueel in een ijsbad.
Stort de hemelse spijs uit op bordjes en serveer met bruine suiker en gouden lepeltjes.


Rijstpap op z'n Vlaams = II

  • 125 g rijst
  • 1,5 liter melk
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 2 doosjes saffraan
  • 1 stokje kaneel
  • 2 eidooiers

Spoel de rijst met water en laat hem uitlekken.
Spoel de kookpan met koud water om.
Strooi de rijst bij de melk, voeg de kaneel, de saffraan en de vanillesuiker toe en breng het geheel af en toe roerend aan de kook.
Laat sudderen tot alles goed gaar is en de melk is verdampt.
Klop nu de eidooiers los.
Neem de pap van het vuur en voeg al roerend de eidooiers toe.
Schep de pap in een grote schotel en laat hem afkoelen.
Bestrooi met bruine suiker of dien deze afzonderlijk op.



Terug