Pimp je havermoutpap

Pimp je havermoutpap

Bij de traditionele bereiding van havermout kook je 100 g vlokken in 200 ml melk (plantaardig of dierlijk) tot je een smeuïge pap krijgt. Voeg om het behangerspapeffect te voorkomen na de bereiding nog een scheutje koude melk toe. Zo krijg je geen kleffe brij, maar een makkelijk lepelbare pap.

Pimp je pap met tal van smaakmakers om ze lekkerder te maken. Voeg een lepel noten- of pittenpasta toe voor een extra voedzame versie. Tahin, pindakaas en hazelnoot-rozijnpasta zijn aanraders. Zij zorgen meteen ook voor een portie gezonde vetten. Specerijen maken van je pap een echte verwennerij. Denk aan kaneel, vanille, gember en kruidnagel. Of wat dacht je van een lepel cacaopoeder voor een heerlijke chocolade-havermoutpap? Ook gedroogd fruit geeft je pap een extra dimensie. Door de warme melk welt het fruit en wordt het heerlijk sappig.

Pimp je havermoutpap

Havermoutpap mag dan lekker en gezond zijn, het oog wil ook wat. Maak van je pap een geschenkje voor jezelf of je dierbaren door ze te versieren met geroosterde pitten of noten, fruit, een lepel jam of stroop. Volg ook voor je havermoutpap de seizoenen. In de herfst kun je schijfjes appel of peer bakken met een beetje kaneel en honing. Een mooier ontbijt op bed bestaat niet.

Overgewaaid vanuit de Verenigde Staten: overnight oats. Voor deze havermoutpap kook je de havervlokken niet, maar laat je ze een nacht wellen in koude melk, al dan niet met smaakmakers. De volgende ochtend staat je ontbijt al klaar. Het mondgevoel van deze pap verschilt wel van de traditionele. De pap is niet zo kleverig en de havervlokken hebben nog meer beet. Beide bereidingswijzen hebben hun fans.

Probeer ook eens een havermoutsmoothie. Die maak je door fruit, melk en havermout te mixen tot een heerlijke fruitpap. Deze smoothie drink je niet, maar lepel je op. Op die manier neem je de fruitsuikers langzamer op, wat een suikerdip voorkomt. Een heerlijke combinatie is banaan met pindakaas.

Natuurlijk hoeft het niet altijd haver te zijn. Experimenteer eens met andere vlokken als je graag varieert: rijst, spelt, gierst, quinoa … Keuze genoeg!

Bron: Leentje Speybroeck
Gepubliceerd door: Samen eco actief, Velt

Terug