Pap van Hans

  • sojabonen
  • zilvervliesrijst
  • quinoa
  • griesmeel
  • evt. geitemelk
  • honing
  • havermout

Begin met een pannetje met de helft van de hoogte water.
Voeg sojabonen toe tot de bodem half bedekt is.
Voeg wat spelt-zaden toe.
Het geheel aan de kook brengen, roer zo nu en dan, en laten afkoelen.
Voeg wat zilvervliesrijst en quinoa toe.
Het geheel aan de kook brengen, roer zo nu en dan, en laten afkoelen.
Als er teveel water weg is, bijvoegen: het water moet even hoog zijn als de vaste inhoud.
Voor de derde keer aan de kook brengen, een klein beetje griesmeel toevoegen.
Vanaf nu goed blijven roeren.
Als het wat dikker wordt, de pan vullen met koude (bijvoorbeeld) geitemelk.
Wat honing toevoegen.
Dan nog een flinke scheut havermout toevoegen.
Even lichtjes laten koken, vooral blijven roeren en dan is het klaar.
Je kunt het helemaal laten afkoelen en een paar dagen in de koelkast bewaren.
Bij gebruik wat ervan in de magnetron opwarmen.
Pas op voor overkoken, je kan even ertussendoor roeren.
Zorg dat het bij opwarmen goed heet wordt, als de zaden/bonen nog niet helemaal gaar waren.
Maar dan is het ook perfect.
Rijst en quinoa voeg je in een later stadium toe, omdat anders de korrelstructuur verloren gaat.
Hetzelfde geldt voor het griesmeel.
Hoeveelheden moet je op gevoel doen, het hangt ook van je smaak af.
Soms doe ik wat meer griesmeel, soms wat meer havermout, zodat het iedere keer anders is.
Het lukt niet altijd even goed, vooral de eerste keer is moeilijk.

Sommige ingrediƫnten zijn alleen in natuurwinkels, zoals Ekoplaza, te krijgen.
Varianten evt. met linzen, hele teff-granen, kacang hijau, ketan hitam (alles in het begin erbij).
Ook heb ik wel eens versies gemaakt met erbij santen, vanillesuiker erbij; anijsblokjes (wat vreemd).

Bron: Hans

Terug