Veldzuring, zurkel, of zuring

Zuring is een eetbare plant uit de duizendknoopfamilie, oorspronkelijk afkomstig uit noordelijk Azië en Europa.
De blaadjes hebben een lichtzure smaak en zij rijk aan kalium, magnesium en vitamine C.
Er zijn drie soorten:
de grootbladige zuring,
de spinaziezuring, met plat gegolfd blad
en de wilde zuring, met smal gepunt blad.

Zie verder: Tuinadvies


Veldzuring, zurkel, of zuring

Zurkel wordt ook wel veldzuring genoemd. De bladeren van de zurkel kunnen in de keuken in verschillende bereidingen gebruikt worden, zoals soepen, salades of sauzen. Ook bij het bekende paling in't groen is zurkel één van de hoofdingrediënten.
Hoewel de veldzuring vaak tussen het onkruid voorkomt (veelal in de buurt van brandnetels), is de teelt in de groententuin zeker geen moeilijkheid. Van maart tot augustus kan de zurkel in rijen gezaaid worden.
Zuring vraagt om een zure vochthoudende grond en om een standplaats in de volle zon of halfschaduw. De planten behoren op 30 cm afstand van elkaar te staan.
Zuring schiet nogal snel in zaad. Haal de bloemen tijdig weg zodat alle energie van de plant zich richt op het produceren van bladeren. In warme zomers zal zuring in de loop van het groeiseizoen steeds meer bittere bladeren leveren.
Zodra het buiten niet meer warm is, zal de smaak van het gewas snel verbeteren.
Zuring zaait zich spontaan uit. Komt er te veel zuring in de tuin, dan kan helpt kalk strooien om dit tegen te gaan.

Zie verder: Tuinadvies


Terug