Zuurkool

Zuurkool

  • 1 witte kool fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 biologische appel, in stukjes gehakt
  • 1 eetl. verse biologische gember
  • zout, weeg de kool af en voeg 2% zout toe

Weeg de kool af en bereken 2% zout.
Voor een kilogram kool is dat dus 20 gram zout.
Snij de kool in dunne reepjes en meng met het zout in een grote kom.
Laat 20 minuten staan.
Hak de knoflook, appel en verse gember fijn en meng dit samen met de kool en de sappen
Stop het mengsel in een weckpot en druk het mengsel naar beneden, totdat het vloeistof erboven drijft.
Sluit de weckpot af en zet deze 7 dagen weg.
Controleer tussendoor de smaak en of de kool onder de sappen blijft
Na 7 dagen is de zuurkool klaar.
Langer bewaren doe je in de koelkast.

Opmerkingen
Voeg 1½ tot 2% zout toe aan je groente.
Dus op 1 kg groenten is dat 15 tot 20 gram zout.
Het zout dood ongewenste bacteriën en de melkzuurbacteriën zetten de suikers om in melkzuur.
Stop je groente in een weckpot en sluit deze luchtdicht af.
Bij het bewaren zorg je ervoor dat je de groenten onder het vocht houdt wat vrijkomt door zout toe te voegen.
Gisten en schimmels hebben namelijk zuurstof nodig om te groeien.
Als je dus weinig tot geen zuurstof in je pot hebt, zal het nooit gaan schimmelen.
Hou de temperatuur van je fermentatieproject op 20 °C of hoger.
Zuurkool is meestal met 4 dagen al klaar, en augurken duurt 1 tot 2 weken.

Bron: Milieudefensie

Terug