Zoetzuur van pompoen

  • 3 kg pompoen,
    geschild, pitten en membraam verwijderd
  • 1 kg rode uien, in ringen en daarna gehalveerd
  • 250 g grof zeezout
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 2 theel. kurkuma (geelwortel)
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 l witte wijnazijn
  • 2 theel. mosterdzaadjes
  • 4 theel. korianderzaadjes

Snijd de pompoenen in plakken van 2 cm dik, daarna in repen van 2 cm breed en vervolgens in blokjes van ca. 2 cm.
Leg ze in een kom en meng ze met de uienringen en 4 eetlepels zout, bedek de kom met een doek en laat de groenten 24 uur vocht verliezen.
Spoel ze af met koud water, laat ze in een vergiet uitlekken en verder drogen op keukenpapier.
Meng de rest van het zout met de suiker en kurkuma in een roestvrij stalen pan.
Roer er langzaam de wijnazijn en citroensap door en verwarm het mengsel, al roerend, op laag vuur, tot de suiker is opgelost.
Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken, neem de pan van het vuur.
Voeg de groenten en de mosterd- en korianderzaadjes toe en laat 2 uur staan.
Breng op laag vuur aan de kook, schep de groenten in schone, met warm water omgespoelde, potten.
Laat het vocht 15 minuten inkoken en giet het over de groenten in de potten.
Sluit ze meteen af, laat afkoelen en bewaar de potten, op een koele, donkere plaats, minstens 6 weken alvorens ze aan te breken.

Terug